Felrobbantották a moszuli „órás templomot”

A káld patriarkátus közleményben fejezte ki fájdalmát az újabb pusztítás miatt, amelyet istentiszteleti helyen követtek el. Arra szólítják fel az iraki politikusokat, hogy gyorsan cselekedjenek a nemzeti kiengesztelődés előmozdításáért, amely megakadályozhatná a terrorizmus elharapózását.
A templom, amely 1872-ben épült, főként jellegzetes harangtornyának köszönhetően a moszuli történelmi belváros látképéhez tartozott. A torony megépítését III. Napóleon felesége, Eugénia császárné támogatta, mert hálás volt az Irakban élő domonkos szerzeteseknek a tífusz megfékezéséért tett erőfeszítéseikért. A templom 2006-ban már túlélt egy támadást, amikor ismeretlen tettesek november 1-jén, mindenszentek ünnepén bombát robbantottak a kapujában.
Moszulban, amelyben többek között örmények, kurdok, arabok, asszírek, türkmének, jazidik – keresztények és muszlimok – éltek együtt békében évszázadokon át, az Iszlám Állam módszeresen elpusztította és -pusztítja a különböző vallási csoportok ima- és zarándokhelyeit. Ez lett a sorsa a Jónás próféta sírjaként tisztelt szentélynek is, amelyet a VIII. században emeltek.
Louis Raphaël Sako iraki káld pátriárka korábban így nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak: „Aggódunk örökségünkért is: Moszulban felgyújtottak és leromboltak V. és X. századból származó templomokat. Mindennek vége. Ha felrobbantanak egy modern templomot, építhetünk másikat, de a történelmi örökséget nem tudjuk visszaszerezni, pedig az nemcsak a keresztényeké, Iraké, hanem az egész világé. Mindenkinek tennie kell valamit a közönyös várakozás helyett.”
Tavaly márciusban a város Szent György-temploma esett áldozatul a dzsihadisták pusztításának, 2016 elején pedig a városban található legrégebbi, VI. században épült Szent Elizeus-monostort (Dair Mar Elia) rombolták le iszlám szélsőségesek.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .