Európában lényegi kérdés a kereszténység választása – Erdő Péter bíboros a római Szent Péter-bazilikában

A közösség jelen levő több mint félezer tagjának mondott beszédében a főpásztor úgy fogalmazott: „Olyan időkben élünk, amelyekben mindenek­előtt a lényegre kell figyelni. A részletek finomítása a nyugodt, előrelátó, széles egyet­értés által jellemzett korok számára fenntartott feladat. Nekünk, európai keresztényeknek ma nem adatott meg ez a nyugalom.”
Olasz nyelvű homíliájában Erdő Péter, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnöke hangsúlyozta: „Világosan látjuk és erősen érezzük, hogy a lényegi kérdés: a hit és a hitetlenség, a keresztény vagy a nem keresztény” lét közötti választás.
Hozzátette, Krisztus szemében „értékes minden ártatlanul megölt ember, minden éhezéstől szenvedő gyermek, minden beteg és minden szenvedő. Számára értékesek azok, akiket az úgynevezett fejlett világ teherként érzékel. (…) Testvéreink sorsa iránt nem maradhatunk közömbösek” – mondta a bíboros, akinek homíliáját tapssal fogadták a jelenlevők.
Erdő Pétert az Ábrahám közösség kérte fel, hogy tagjainak misét celebráljon a szentévben rendezett római zarándoklatán. Az 1989-ben megalakult közösségnek ez volt a hatodik nemzetközi találkozója. A közösség tagjai Olasz­országból, Spanyolországból, Máltáról, Írországból, Ukrajnából és Magyarországról érkeztek a Vatikánba. A misén magyarul is imádkoztak és énekeltek. A szertartáson többek között Tóth Tamás pápai káplán, a római Pápai Magyar Intézet rektora koncelebrált.
Massimo Baron, a közösség sajtóreferense az MTI-nek elmondta: Erdő Pétert a CCEE elnökeként kérték fel a mise bemutatására, a bíboros erkölcsi, kulturális és emberi értékeire való tekintettel, valamint a magyar nép kultúrája és hite iránti tisztelet okán. A sajtó­referens hangsúlyozta: az Ábrahám közösség feladata az ősi európai keresztény területek „újbóli evangelizációja”, az ott élő szegények és rászorulók felkarolása.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .