„Feloldozlak téged”

A pennsylvaniai Greensburgben, a bencés nővérek Szent Emma-kolostorának kertjében áll Pietrelcinai Szent Pio atya különleges szobra. A kanadai művészt, Timothy P. Schmalzot – a Hajléktalan Jézus című szobor alkotóját – egy névtelen adományozó bízta meg az életnagyságú szobor elkészítésével.
Az alkotást két évvel ezelőtt, 2015 novemberében avatták fel a Szent Emma-kolostor kertjében. A bencés nővérek kis közössége évente több ezer látogatót fogad, akik lelkigyakorlatra, csendes visszavonulásra, nyilvános rendezvényekre vagy egyszerűen csak imádkozni érkeznek a rendházba. Pio atya szobra pedig sokakat vonz.
A világhírű művész Isten irgalmasságát szerette volna megjeleníteni Pio atya bronzalakja révén. Alkotás közben sokat gondolt saját bűneire, és a sok rosszra, amit mások tettek. „Amikor megvizsgáltam, kiről is készítek szobrot – Pietrelcinai Szent Pióról, a bűnbánók, a gyónók védőszentjéről –, arra gondoltam, miért is ne vihetném bele ezeket a kínzó gondolatokat” a munkámba. Timothy P. Schmalz misztikus élménynek nevezte az alkotás folyamatát. „Azt mondhatom, én voltam az első, aki élvezhette a szobor jótékony hatását” – vallotta. Feloldozlak téged – ezt a címet adta művének, és miközben dolgozott rajta, megvalósította azt, amit Ferenc pápa mondott a Pio atya-imaközösségek képviselőinek 2014 februárjában, a Vatikánban: Pio atya segítségével mindennap fedezzék fel „Isten megbocsátásának és irgalmának szépségét”, és szívleljék meg a szent szavait: az ima „olyan kulcs, ami megnyitja Isten szívét”.
Mary Anne Noll nővér, a kolostor elöljárója rámutatott: oka van annak, hogy a dombon lévő Szent Pio-szentélyhez vezető út nem egyenes. „Az egyenes túlságosan előírásszerű, túl szabályos, mint ahol nincs játéktér, csak a törvény merevsége – mondta. – Isten irgalma ott találkozik velünk, ahol éppen vagyunk, és ez az irgalom mozdít ki minket onnan. Ez egy ívelt ösvény, amely pontosan Jézus irgalmas ölelésébe vezet minket.”
Pio atya a bűnbocsánat szentsége révén – Ferenc pápa szavaival élve – szabadon engedte az irgalmasság folyóját. Gyakran napi tizenkét órát töltött a gyóntatószékben, hogy meghallgassa az emberek bűnbánatát.
Timothy P. Schmalz alkotása egy stilizált gyóntatószék, a közepén egy több mint két és fél méter magas feszület áll. Pio atya az egyik oldalon ül a stigmát takaró kötéssel a kezén. Arcát és egyik kezét a gyóntatószék ablakához érinti, mintha éppen egy gyónást hallgatna. A másik oldalon egy ülőke, ahova bárki leülhet, imádkozhat – ám onnan nem látni Pio atya alakját: a gyóntatószéknek ezen oldalán a keresztre feszített Krisztus arca és átszúrt keze jelenik meg.
A Feloldozlak téged című szobor másolatát elhelyezték San Giovanni Rotondóban is, abban a templomban, ahol élete nagy részét töltötte Pio atya. Az alkotás Isten irgalmasságát közvetíti a bűnbánók felé.

Forrás és fotó: Osv.com
Fordította: Szalontai Anikó

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .