Felmentették Ászja Bibit

A pakisztáni legfelsőbb bíróság október 31-én felmentette Ászja Bibit, az istenkáromlásért halálra ítélt keresztény édesanyát. A 2009-től fogva tartott asszony ügyében Ferenc pápa, illetve világszerte számos keresztény vezető és emberi jogi aktivista is szót emelt.
Lapzártánkkor érkezett hírek szerint a pakisztáni hatóságok megtiltották Ászja Bibinek, hogy elhagyja az országot, nevét felvették azok listájára, akik nem utazhatnak külföldre. Ez lett az eredménye annak a tárgyalásnak, amit a kormány az iszlám radikálisokkal folytatott, akik Ászja Bibi szabadlábra helyezése után három napon keresztül megbénították a városok forgalmát, és a nő felakasztását követelték (képünkön).
Szaiful Maluk, Ászja Bibi ügyvédje számos fenyegetést kapott a napokban, ezért úgy döntött, hogy elhagyja Pakisztánt, mert az élete veszélybe került.
Az ötgyermekes keresztény édesanya története akkor kezdődött, amikor egy adóhatósági tisztviselő inzultálta, majd kampányba kezdett ellene. Néhány nappal később, amikor étkezésre került sor a birtokon, ahol dolgozott, néhány asszony közölte vele: nem ihatnak abból a pohárból, amelyből előttük egy keresztény ivott. Ebből vita kerekedett, s néhány napra rá Ászja Bibi a börtönben találta magát. A vád: blaszfémia, azaz istenkáromlás volt. Vádlói azt állították: az asszony a vallásukat és Mohamed prófétát gyalázta.
Az állítólagos káromlásért halálra ítélt keresztény nő 2009 óta raboskodott, nemrég azonban lehetőséget kapott arra, hogy találkozzon a családjával: férjével, Asikkal, két lányával, Eisammal és Esával, valamint a család gyámjával, Joseph Na­deemmal, aki a Renaissance Education Foundation vezetője Lahorban.
Szakib Niszar, a pakisztáni legfelsőbb bíróság elnöke személyesen kapcsolódott be az ügybe, és kitűzte az utolsó, sorsdöntő tárgyalás időpontját, amely az ország legmagasabb rangú bírói testülete előtt zajlott. Ászja és a káromlás büntetéséről szóló törvény többi ártatlan áldozata valódi igazságszolgáltatásért kiált. A törvénnyel egyébként rendszeresen visszaélnek, hogy így toroljanak meg személyes jellegű konfliktusokat. Ászja Bibi valójában néhány muszlim asszony és a helyi imám ellene irányuló intrikáinak áldozata.
Pakisztánban azonban a helyzet borzasztóan bonyolult, mert a szélsőséges iszlamista csoportok az ilyen ügyekben nagy nyomást gyakorolnak az igazságszolgáltatásra. Előfordultak már gyilkosságok is: megöltek néhány olyan muszlim elöljárót, akik a következményekkel dacolva bátran kiálltak nézeteik mellett, és pártatlanul döntöttek, illetve felmentő ítéletet hoztak káromlással vádolt keresztények ügyében.
Pandzsáb tartományban az elmúlt három évtizedben rendkívüli módon megnövekedett a káromlással vádolt személyek száma – nyilatkozta a társadalmi igazságosságért küzdő pakisztáni iroda vezetője, a keresztény Peter Jacob. Az iroda többek között Arif Ikbal Bhatti ügyével is foglalkozik, akit nyugdíjba vonulása után gyilkoltak meg muszlim radikálisok, mert felmentő ítéletet hozott egy káromlással vádolt keresztény ügyében.
A káromlásról szóló törvénnyel való visszaélések rákos daganatként élnek a társadalom szervezetében. „Százakat megkínoztak, bebörtönöztek, kilakoltattak már. Több milliárd rúpiát elér az elpusztított magánvagyon értéke, az elkövető radikális csoportok mégis büntetlenül tevékenykednek tovább” – mondja Peter Jacob.
Ferenc pápa idén február 24-én fogadta a Pakisztánban káromlásért halálra ítélt Ászja Bibi lányát és férjét. „Sokat gondolok édesanyádra, és imádkozom érte” – mondta a pápa Eisam Asiknak, Ászja Bibi lányának, aki a vatikáni audiencián megölelte a pápát, mert édesanyja, akivel indulás előtt a börtönben találkozott, ezt kérte tőle.
Asik Maszih, a kilenc éve fogva tartott asszony férje a találkozón ezekkel a szavakkal fordult a pápához: „Szentatyám, kérem, hogy Krisztusban egyesülve imádkozzon a feleségemért és minden üldözött keresztényért.”

Forrás és fotó: La Stampa/Vatican Insider
Fordította: Kuzmányi István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .