Fegyverek közt a szeretet

Fotó: Merényi Zita

 

Az eseményen mások mellett részt vett Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek; Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke; Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára; Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára; Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök, valamint Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, aki egyben a Tábori Lelkészi Szolgálat Tábori Rab­bi­nátusának főrabbija.
A történelmi zászlók ünnepélyes bevonulása és a Himnusz eléneklése után felolvasták Áder János köztársasági elnöknek, a Magyar Honvédség főparancsnokának levelét. Ebben többek között arról szólt az államfő, hogy a lelkész és a katona egyaránt fontos feladatot lát el a honvédség életében; bajtársak a munkában, és mindkettejüket köszönet illeti szolgálatukért. A köztársasági elnök levelében úgy fogalmazott, hogy a tábori lelkész segíti, kíséri, meghallgatja a katonákat, így válik pótolhatatlan munkatárssá.
Benkő Tibor honvédelmi miniszter az ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a tábori lelkészek és a tábori rabbik a katonák iránt megnyilvánuló törődésükkel, odafigyelésükkel rámutatnak az élet értelmére, és szeretetet, az egyházak különféle segítségeit, a hitéletben való fejlődés lehetőségét biztosítják a honvédségi állomány tagjainak, sőt a családtagjaiknak is.
Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke beszédében a zsoltárokat idézve arról szólt, hogy az orvosok, a katonák és a lelkészek a halál árnyékának völgyében járva teljesítik szolgálatukat. Mint mondta, az orvos gyógyít, a lelkész vigasztal, és közben óhatatlanul az elmúlás tanújává válik, a katona pedig védelmez – mindannyiuknak helyt kell állniuk ott, ahova a civilek el sem merészkednek. Ők tudják, érzik, hogy Isten velük van, az Örökkévaló figyel rájuk.
Győrfi László, az EMIH alelnöke ünnepi beszédében kitért arra, hogy a XXI. században a tábori rabbinátus szerepe nehezen összehasonlítható korábbi szolgálatukkal. Ő is hangsúlyozta, hogy az országtól távol szolgálatot teljesítő katonákat segítik vallásuk gyakorlásában, még a hitükhöz kapcsolódó tárgyak, eszközök, könyvek biztosításával is, illetve támogatják otthon maradt családtagjaikat.
Lackner Pál evangélikus püs­pök, nyugalmazott protestáns tábori püspök a tábori lelkészi szolgálat elméleti kérdéseiről, így a reformátori tanok szerepéről, az igazságos, jogos háborúról is szólt.
Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnöke a napjainkban értékválsággal küzdő Európáról beszélt. Mint mondta, nagy szükség van a nemzeti hadseregre, ugyanis Európa egy jelentős része az önfeladás veszélyes útját választotta, és a kontinens másik felét is magával kívánja rántani. Hozzátette: ez a megsemmisüléssel fenyegető szakadék.
A Tábori Lelkészi Szolgálat megalakulásának huszonötödik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen megjelent és felszólalt Michael August Blume, Magyarország apos­toli nunciusa is. Rámutatott: a tábori lelkészek és a katonák feladatai, kötelességei kiegészítik egymást. A katonák bátorságukat, szakmai felkészültségüket állítják a béke szolgálatába, akár saját életük kockáztatásával is, a lelkészek pedig olyan természetfeletti értékeket képviselnek, melyeket mindenképpen meg kell védenünk, ugyanakkor konkrét és sajátos lelkipásztori gondoskodással szolgálják a katonák és családjuk szükségleteit. A tábori lelkészek tehát hirdetik az evangéliumot, és úgy formálják a katonák lelkiismeretét, hogy az igazságosság gyümölcseit teremjék. „A tábori lelkészek hiteles szakértői és tanítói annak, amit az Egyház tanít és gyakorol. Szándékuk, hogy előmozdítsák a világ békéjét.” 1994-ben, az akkori kormánnyal kötött megállapodás alapján alakult újjá a HM Tábori Lelkészi Szolgálat, és minden történelmi egyházzal külön-külön megállapodást kötött. Így jött létre egy katolikus és egy protestáns tábori lelkészi szolgálat – ez utóbbi élén felváltva egy református, majd egy evangélikus püspök áll –, valamint a Tábori Rab­binátus.
Für Lajos honvédelmi miniszter és Angelo Acerbi érsek, pápai nuncius 1994. január 10-én írt alá magyar–vatikáni megállapodást arról, hogy tábori püspökséget hoznak létre. Az ünnepélyes eseményen részt vett Paskai László bíboros és Seregély István érsek, a püspöki kar elnöke is. Megállapodtak, hogy az önálló püspökségként működő tábori lelkészi szolgálat a katonák és a határőrök, illetve családtagjaik lelkipásztori gondozásával foglalkozik majd. A szerződés kimondta, hogy a budapesti székhellyel megalakuló ordinariátus hatásköre az egész ország területére kiterjed.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .