Fatimai engesztelő imanap Hercegszántón

A szentségimádást a pálos atyák petőfiszállás-szentkúti közössége vezette, az ünnepi szentmisét Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek – Beszán Róbert kinevezett nagyszombati érsekkel és húsz pappal együtt – mutatta be. A szomszédos Szerbiából gyalogos zarándokok is érkeztek, akik az engesztelés igazi szellemében két határ átlépésével Kupuszináról és Bezdánból több tíz kilométeres utat megtéve érkeztek.

Bábel Balázs érsek homíliájában a fatimai jelenések és az oroszországi bolsevik ateista eszme hatalomra kerülésének időbeli egybeeséséről is szólt. Utalt arra a több tíz millió emberre, akiknek életét a kommunizmus tönkretette. Beszélt a II. János Pál pápát ért merényletről, mely a Fatimai Szűz évfordulóján történt. A fatimai titok nyilvánosságra hozatala után II. János Pál pápa azonosította magát a látomás pápájával, akinek életét ki akarták oltani, de aki mégis életben maradt, és 2000. május 13-án Fatimában azt mondta erről, hogy „az anyai kéz megváltoztatta a golyó pályáját, és megmentette az életemet”. A hitnek és az imádságnak hatalma van, hogy beavatkozzék a történelembe, az imádság végül is erősebb, mint a fegyvergolyók, a hit erősebb, mint a megoszlások.

Ezért is fontos az engesztelés. 1917. július 13-án, miután a három fatimai pásztor részesült a túlvilág és benne a pokol látomásában, a Szűzanya szomorú arccal ezt mondta nekik: „Ahhoz, hogy Isten a lelkeket megmentse, meg akarja alapítani szeplőtelen szívem tiszteletét a földön. Imádkozzatok, szakadatlanul imádkozzatok, és hozzatok áldozatot a szegény bűnösökért. Sok lélek jut a pokolba, mert nincs, aki imádkozna és áldozatot hozna érte. Mindazonáltal fogadjátok megadással azokat a szenvedéseket, betegségeket, melyeket az Isten küld nektek.”

A Szűzanya az áldozatban és a szív szeretetéből fakadó imádásban jelölte meg az engesztelés égi kérésének teljesítését. Hercegszántó Vodica-Máriakert kegyhelyre továbbra is várják a híveket májustól októberig minden hónap 13-án, a 15 órakor kezdődő engesztelésre és az azt követő szentmisére.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .