Fáradhatatlan nagymama

Érdemes röviden megismerkednünk az osztrák katolikus családegyesülettel, melyet az akkor még csak Sankt Pölten-i segédpüspök, Franz König – a későbbi bécsi érsek, bíboros – hozott létre 1953-ban. A családegyesület pártoktól független egyházi szervezet, de távolról sem politikamentes. Sőt, tanácsaival, kezdeményezéseivel segíti a tartományi és országos kormányzatot, a törvényhozást. Traudl Langfeldert, aki 1978-tól 1984-ig töltötte be a szervezet elnöki tisztét, már fiatalkorától szenvedélyesen érdekelte a politika.


 

Az immár nyolcvanesztendős Langfelder asszony a családpolitika területén kötelezte el magát. Egyik fontos kezdeményezése volt a már 1973-ban bevezetett nagymamaszolgálat, melynek keretei között ingyen vagy önkéntes tiszteletdíj ellenében kaphatnak nevelőszülős családok és a gyermeküket egyedül nevelők olyan „pótnagymamát”, aki nem csupán bébiszitter, hanem az igazi nagymamák nevelői hivatását is ellátja.
Az akadémiai fordító és hétszeres nagymama Langfelder asszony működésére visszatekintve a nagymamaszolgálatot tartja legsikeresebb és „legkedvesebb gyermekének”. Ma csupán a Bécsi főegyházmegyében évente mintegy ezer család keresi meg kérésével a szolgálatot. A kezdeményezés pedig egyre terjed, jeléül annak, milyen nagy szükség van a családok életében az igazi és „kölcsönvett” nagymamákra és az ilyen, gyakorlati szemléletű politikára.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .