Facebookozni is tanulnak a kispapok Szegeden

„Egy igényes papnak szüksége van Face­book- és Instagram-oldalra. Ha új pap kerül egy településre, a hívek a közösségi oldalon keresnek rá az új plébánosra” – fogalmazta meg tapasztalatait Márton Arnold negyedéves teológushallgató.
A Szeged-Csanádi Egyházmegye felsőoktatási intézménye, a Gál Ferenc Főiskola hallgatóinak először tavaly nyílt lehetőségük arra, hogy kommunikációs képzésen vegyenek részt. A kezdeményező, Serfőző Levente szemináriumi prefektus úgy fogalmazott, az ő idejében még nem voltak ilyen modern eszközök, nekik saját tapasztalatból kellett megtanulniuk, hogyan kommunikáljanak a hívekkel, és miként adjanak interjút.
A hallgatók az első félévben mentálhigiénés szakemberektől sajátították el a lelkivezetés alapjait. A következő két félévben pedig gyakorlati kommunikációs órákra jártak.
„Kamera előtt kellett beszélnünk. Hol saját magunk által írt szöveget mondtunk el, hol interjúkérdésekre válaszoltunk. Eddig azt hittük, mindenki tud írni, most azonban kiderült, hogy mégsem” – mondta mosolyogva Tapodi Krisztián másodéves hallgató. A papnövendékek viccesnek találták azt is, amikor megnézték a róluk és társaikról készült videofelvételeket. Arnold azt mesélte, akkor döbbent rá, hogy beszéd közben összevissza dülöngél; ettől elszédülnek a hívek, a jövőben ezért igyekszik majd megválni ettől a rossz szokásától. Véleménye szerint nagyon hasznos volt a képzés, mert nem mindegy, mit mond egy pap, és az sem, hogyan. Farkas Tibornak legjobban az érzékenyítő órák tetszettek, melyek során megtanulták, hogyan kell odafigyelni a másik emberre. Erre nagy szükségük lesz a szolgálatuk során, hiszen a közösségi média használata nem helyettesítheti a személyes kommunikációt. A kispapoknak emellett beszédtechnika-óráik is voltak, és a plakátszerkesztés alapjait is elsajátíthatták a főiskolán.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .