Ezer év után is példakép

Az évről évre megrendezett továbbképzés alkalmával adják át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által alapított Szent Gellért-díjat. Az elismerést 1996 óta a névadóhoz – Szent István király fiának nevelőjéhez – méltóan a keresztény nevelésben élenjáró pedagógusoknak adományozzák, akik példaadó, illetve szakterületükön kimagasló munkát végeznek.
A konferenciát megnyitó szentmisében Spányi Antal püspök Szent Gellért életpéldáját hangsúlyozva a fáradhatatlan hittanítóról, a művelt, elhivatott emberről beszélt, aki sokat imádkozott a rábízottakért. Szólt továbbá az ünnep fontosságáról, amikor tiszteletünket és szeretetünket fejezzük ki annak a közel háromszáz pedagógusnak, akiket az egyházmegye foglalkoztat oktatási intézményeiben, és akiket ilyenkor a középpontba állítunk. „A jó pedagógus Szent Gellért nyomán örök példa marad elhivatottságával, szakmai munkájával, emberismeretével” – mondta a püspök. Befejezésül megköszönte állhatatos munkájukat, és azt kívánta, hogy sok, a kereszténységet tudatosan vállaló fiatal nőjön fel intézményükben. A Szent István Művelődési Házban folytatódó rendezvényen Nyeste Pál, a váci piarista gimnázium igazgatója tartott előadást arról, hogyan válik a katolikus nevelő számára hivatássá munkája, és hogyan segíti őt Isten jelenléte a hit átadásában és a mindennapok nehézségei közepette. Az előadás után került sor a Szent Gellért-érdemérmek átadására. Idén a nevelés-oktatás területén kiemelkedő munkát végző két egyházmegyés pap kapta a legmagasabb elismerést. Arany fokozatot Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató és Holnapy Dénes Márton zsámbéki premontrei szerzetes, tanácsosi címet Bilik János, a budakeszi Prohászka Ottokár Gimnázium igazgatóhelyettese és Szentváry-Lukács Erika, a budaörsi Mindszenty-iskola és óvoda hittanára, német nemzetiségi tanító kapott.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .