A győri püspökség eseményei

Az országban egyedülálló kezdeményezésként a győri egyházmegyében idén is megrendezik a 72 óra kompromisszumok nélkül című, fiataloknak szóló szociális, karitatív akciót október 16. és 18. között. Sáry Tibor ifjúsági referens a győri püspökség október 1-jei sajtótájékoztatóján elmondta: a korábbi sikeres akciók folytatásaként a három nap folyamán is a közömbösség terjedésével szemben kívánnak fellépni, és az önzetlen segítés alternatíváját kínálják fel a fiataloknak.
A nyár folyamán az egyházmegyében több oktatási intézmény megújult: Győrött, Sopronban, Csornán, Komáromban, Kapuváron és Mosonmagyaróváron. Kapuváron hetvenöt gyermek befogadására alkalmas új óvoda is létesült. A fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok címre benyújtott pályázatokból három egyházi intézmény (Csorna, Kapuvár, Sopron) összesen tizenötmillió forintot nyert el. Pápai Lajos püspök a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a közösségi kezdeményezéseket támogató, EU által indított Leader-program térségi pályázatán is igyekszik anyagi forrásokhoz jutni az egyházmegye. Összesen húsz templom felújítására pályáztak, és több pályázaton már nyertek is (eddig ötvenmillió forintot). A lébényi, valamint a győri, káptalandombi turizmusfejlesztési célokra ötszáz-millió forint pályázati pénzt szeretne elnyerni az egyházmegye a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretéből. Lébényben a templom külső felújítását és tetőszerkezetének rendbetételét végeznék el, Győrben, a Káptalandombon a Püspökvár tornyába való biztonságos feljutást oldanák meg. A Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet épülete jövőre lesz százéves. A hívek hivatásnapi adományaiból, a portugáliai Fatimában élő Kondor Lajos verbita szerzetes és más adományozók jóvoltából teljesen megújult a Papnevelő Intézet kápolnája. Többek közt befejeződött a Mattioni Eszter által készített két kép rekonstrukciója is. A szentély bútorainak felújítása is sorra kerül majd a jubileumig. A győri egyházmegyei levéltár új kiadvánnyal jelentkezett: a száz évvel ezelőtt született Nádasi Alfonz bencés szerzetes hadinaplója a II. világháború eseményeiről tanúskodik. Szeptember 23-án az egyházmegye pedagógusai közül öten vehették át a Szent Gellért-díj ezüst fokozatát.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .