Ezek vagyunk mi

Fotó: Orbán Gellért

 

Erdő Péter bíboros Horváth Árpád SJ templomigazgató meghívására látogatott a jezsuiták pesti főtemplomába. Ezúttal nem valamely ünnep vagy hivatalos esemény volt a meghívás apropója, hanem az, hogy a Magyar Katolikus Egyház prímása személyesen szerezhessen benyomást a vasárnap esti mise közösségéről, és hogy a hívek a szokásosnál kötetlenebb formában találkozhassanak a főpásztorral. „Ezek vagyunk mi” – mondta az oltár mellett szolgáló fiatalembereken és a zsúfolásig megtelt templomon végigtekintve Horváth Árpád a szentmise kezdetén. Felidézte, hogy az egyetemisták igényeire válaszolva tíz évvel ezelőtt indították útjára rendtársaival a Jezsuita Nyolcast, amely mára kinőtte a kereteit, és magát a templomot is. Köszönetét fejezte ki azért, hogy a bíboros elfogadta a meghívást, hiszen – mint mondta – „a jezsuita mivolt lényege nemcsak a peremen élőkhöz fordulás, hanem az Egyház központjához való ragaszkodás is”.
Erdő Péter a köszöntőjében elmondta, hogy nagy örömmel jött újra a Mária utcai templomba, hiszen az 50-es években maga is gyakran járt misére szüleivel ide. Igaz – tette hozzá –, akkoriban leginkább a templomban szolgáló atyák politikai színezetű beszédei miatt telt meg ennyire a templom.
Homíliájában Erdő Péter a hegyi beszéd példázataiból kiindulva az ítélkezés etikájáról beszélt. Leszögezte, hogy az emberek fölötti ítélkezés joga egyedül Istené, ám ez nem jelenti azt, hogy ne kellene megkülönböztetnünk a jót és a rosszat, s Isten akaratát követve mindig a jót választanunk. Az Egyház – a maga teológiai és egyházjogi eszközeivel – nem megenged vagy megtilt valamit, hanem abban segít, hogy egyre jobban megismerjük Krisztust és tanítását, és követni tudjuk az útját. A főpásztor hangsúlyozta: újra és újra fel kell idéznünk Jézus tanítását, és napról napra elhatározást kell hoznunk arról, hogyan akarunk tökéletesedni a krisztusi eszmény követésében.
A szentmisén a Szentjánosbogár közösség egyházi könnyűzenét játszó együttese szolgált. A szertartás után az este kötetlen beszélgetéssel folytatódott a templomkertben. Horváth Árpád SJ röviden beszámolt a templom folyamatban lévő és a következő évekre tervezett infrastrukturális fejlesztéseiről is.

Forrás: Jezsuita.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .