Évtizedek szolgálata

Országszerte számos egyházközösség, szerzetesrend ad hálát a jubiláló papokkal együtt az elmúlt évek nehézségeiért és kegyelmeiért. Lapunkban csak a teljesség igényéről lemondva tudunk hírt adni ezekről az ünnepségekről, ugyanakkor köszöntve az évfordulójukat – ezüst-, arany-, gyémánt-, vas- vagy rubinmiséjüket – tartó valamennyi lelkipásztort.
Bohán Béla jezsuita június 27-én szülőfalujában, Nyírcsaholyban a Szent László-templomban ünnepelte felszentelésének ötvenedik évfordulóját. 1960-ban, Budapesten, a Kassai téri Szentlélek-templomban Zadravecz István nyugalmazott püspök szentelte pappá zárt ajtók mögött. Bohán Béla a rendszerváltozásban a rászorulók, a nehézséggel küszködők megsegítésének lehetőségét látta. Öt paptársával együtt Kárpátaljára kérte áthelyezését, az ottani idős papok mellé, oda, ahol már hosszú idő óta nem mutattak be szentmisét, és egyre kevesebb volt a magyar ajkú hívő. Rahón, majd tíz évig Ungváron, jelenleg pedig, immár kilenc éve Beregszászon szolgál. Gulyka József az isaszegi Szent István-templomban mutatta be aranymiséjét. A harminckét éve Isaszegen szolgáló lelkipásztort ötven évvel ezelőtt a váci székesegyházban szentelték pappá. Sömenek István június 27-én Zalaszentivánban, a Keresztelő Szent János-templomban adott hálát az elmúlt ötven esztendőért. Június 25-én volt felszentelésének évfordulója. Újmisés papként a nemesapáti plébániára került, amelyhez még két település tartozik (Alsónemesapáti és Vöckönd). 1983-ban a zalaszentiváni plébánia (amelynek fíliája Alibánfa és Petőhenye) vezetését is rábízta a főpásztor, oldallagos ellátással – így szolgálatának öt évtizedét mondhatni egyetlen helyen töltötte. Váczi József a kecskeméti Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban mutatta be aranymiséjét június 27-én, amelyen paptestvérei, rokonai és osztálytársai mellett részt vettek a volt plébániájáról, Soroksárról érkezett hívek is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .