Európai Unió

„Megköszönjük a hit ajándékát és mindazt a jót, amit naponta kapunk Istentől; könyörgünk különféle szükségleteinkben, fohászkodunk a családért, az egészségért, a munkáért minden nehézség közepette, amellyel az életben találkozunk. Amikor azonban idejövünk, különösen a december 8-ai ünnepen, sokkal fontosabb az, amit kapunk Máriától, mint az, amit felkínálunk neki. Mária ugyanis olyan üzenettel fordul hozzánk, amely mindnyájunknak, Róma városának és az egész világnak szól” – mondta december 8-án XVI. Benedek, majd így folytatta: „Én is, ennek a városnak a püspöke, eljövök, hogy meghallgassam Máriát, nemcsak a magam, hanem mindenki érdekében. Mit mond nekünk Mária? Isten szavával szól hozzánk, aki ölében testté lett. »Üzenete« nem más, mint maga Jézus, aki a Szűzanya egész élete. Mária Jézus által és Jézusért lett szeplőtelen.” (VR)

Iraki püspöki küldöttség

Basile Georges Casmoussa moszuli szír katolikus érsek vezetésével december 14-15- én iraki katolikus főpapok keresték fel Strasbourgban az Európai Parlamentet, hogy személyesen tájékoztassák a képviselőket az iraki keresztények súlyos helyzetéről. (KAP)

Az egyházi botrányok mélyén a hit válsága húzódik meg

Diarmuid Martin dublini érsek az ír Frank Duff, a Mária Légió alapítója halálának harmincadik évfordulója alkalmából tartott szentmisén nyíltan szólt az ír egyházat megrengető botrányokról. Az egyház elvesztette megmaradt társadalmi befolyását és szinte minden hitelét. Mindez olyan időszakban történt, amikor sok ír katolikus egyébként is eltávolodott az egyháztól, és „úgy élt, mintha Isten nem létezne”. Az érsek a papi hivatások válságára is utalt. Az ír egyház legmélyebb válsága a Jézus Krisztusba vetett hittel, Jézus személyével és küldetésével kapcsolatos. „Sok jele van annak, hogy az ír egyház eltévedt. Sok fiatal és idős ember nem ismeri már igazán Jézus Krisztust.” Az élő hitet sok esetben kulturális elvárásoknak való külső megfelelés váltotta fel. (CNA/MK)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .