Európai Unió

Az Európa Tanács a keresztényüldözés ellen

A 281 képviselő közül 147 volt jelen. Ebből 125 támogatta az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének javaslatát a közel-keleti keresztények elleni erőszakra vonatkozóan, huszonkettő nem. A kezdeményezést Luca Volonte olasz képviselő (képünkön), az Európai Néppárt strasbourgi csoportjának elnöke nyújtotta be. A török küldöttség nagy része a határozat ellen szavazott. A dokumentumban a keresztények nehéz helyzetének alaposabb áttekintését és stratégia kidolgozását kérik a vallásszabadság megerősítése érdekében. (VR)

Az egyetemi lelkipásztorkodás az új humanizmusért

Január 30-án fejeződött be Münchenben az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) kongresszusa az egyetemi lelkipásztorkodásról. A négynapos találkozón a földrész huszonhárom püspöki konferenciájának, egyetemi közösségeinek és mozgalmainak hatvan küldötte vett részt. Reinhard Marx bajor bíboros  üdvözlő beszédében hangsúlyozta: fontos, hogy az egyháznak legyen átfogó elképzelése a tudományokról, és mozdítsa elő a teljes körű pedagógiai képzést. Az egyetemek térjenek vissza eredeti feladatukhoz: legyenek a humanizmusban való növekedés eszközei, spirituális élcsapat, az értelmiség tartóoszlopa a közjó érdekében. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek beszédét Janka Ferenc, a CCEE főtitkárhelyettese olvasta fel. Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke rámutatott: az egyetemi lelkipásztorkodás fontos feladata, hogy kapcsolatot létesítsen az evangélium üzenetének gazdagsága és az emberi tudás végtelen területei között. (VR)

Az afganisztáni háború kilátástalan

A katonai és polgári áldozatok száma egyre növekszik, az afgán lakosság elutasítja az idegen katonaság jelenlétét, és az egyre nagyobb mértékű katonai jelenlét sem eredményezi a helyzet stabilitását. A Pax Christi katolikus békemozgalom német tagozatának elnöke, Heinz Josef Algermissen fuldai püspök (képünkön) ezzel indokolta azon véleményét, hogy az afganisztáni háborút nem lehet igazolni. (CiG)