Európai Unió

A Radio Slovensko adó február 2-án közölte, hogy a vizsgálat többek között problematikusnak látszó papszentelésekre is kiterjed. Eszerint Robert Bezak érsek olyan jelölteket is felszentelt, akiknek megyés püspöke vagy szerzetes-elöljárója nem adott ajánlást. A vatikáni Papi Kongregáció a vizitációval a csehországi litomericei püspököt, Jan Baxantot bízta meg, aki már megkezdte a munkát, és az STV1 televízió szerint egy hét alatt be is végzi. Bezak érsek már 2009-ben történt hivatalba lépésekor elrendelte a főegyházmegye pénzügyeinek és elődje, Sokol érsek könyvelésének felülvizsgálatát. Sokol „neve megvédése” céljából több pert is indított, melyek kimenetele továbbra sem világos. Sokol utóda, Bezak hivatali ideje kezdetén vizitációt kért Rómától, ám az nem történt meg. Hogy a mostani vizitációt ki kezdeményezte, azt Bezak érsek titkársága nem közölte. (KAP)

Új pozsonyi segédpüspök

 

XVI. Benedek pápa január 31-én Hal’ko Józsefet kinevezte a pozsonyi főegyházmegye segédpüspökévé, Stanislav Zvolenský érsek-metropolita mellé. Egyben megbízta a főegyházmegye magyar híveinek lelkipásztori gondozásával. Hal’ko atya mostanáig a pozsonyi érsekség szóvivője és a pozsonyi magyar hívek lelkipásztori gondozásának felelőse volt. 1964-ben született Pozsonyban. Teológiai tanulmányait a pozsonyi Comenius Egyetem teológiai karán, majd később a római Santa Croce Pápai Egyetemen végezte. 1994. július 4-én Nagyszombatban szentelték pappá. Pappá szentelése után folytatta tanulmányait a római Santa Croce Pápai Egyetemen, ahol 2000-ben szerezte meg teológiai doktorátusát. 1997-ben megbízták a pozsonyi magyar hívek lelkipásztori ellátásával. 2011-ig egyidejűleg egyháztörténetet is tanított a pozsonyi Szent Cirill és Metód teológiai fakultáson. A Vatikáni Rádió magyar adásában Hal’ko József kinevezett pozsonyi segédpüspök nyilatkozott lelkipásztori terveiről. „Mély kapcsolatot ápolok a pozsonyi főegyházmegye magyar híveivel” – mondta többek közt. (VR)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .