Európai szerzetesek találkozója Romániában

A Szerzetesi Nagyobb Elöljárók Európai Konferenciáinak Uniója (UCESM) március 5. és 10. között tartotta 18. általános gyűlését. A tanácskozásnak egy férfi kármelita kolostor adott otthont a Bukarest melletti Snagovban. Számunkra, magyarok számára azért fontos Snagov település, mert közel fél évet töltött itt családjával házi őrizetben Nagy Imre 1956 novembere és 1957 áprilisa között. Az UCESM huszonnyolc tagországából nyolcvanöt szerzetes érkezett ide egész Európából, Írországtól Orosz­országig. A Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciáját (MRK) Deák Hedvig OP elnök és Lobmayer M. Judit SSND elnökségi tag, a Férfi Szerzetes-elöljárók Konferenciáját (FSZK) Labancz Zsolt SchP elnök képviselte.
A találkozó mottójául Izajás próféta könyvének egyik sorát választották: „Tedd tágassá sátradban a helyet…” (Iz 54,2). A szerzetesek ehhez kapcsolódva keresték a választ arra a kérdésre, hogy történelmünk e kritikus időszakában mi az európai szerzetesek szerepe az emberi méltóság védelmének szolgálatában. Az elhangzott tanúságtételek során a résztvevők olyan tevékenységeket ismerhettek meg, amelyek során szerzetesek válaszolnak korunk ínségeire. Adina Balan IBVM romániai nővér ismertette az európai szerzetesközösségek emberkereskedelem elleni hálózata (RENATE) keretében végzett munkáját. E hálózat munkatársai elsősorban az áldozattá vált nők megsegítéséért tevékenykednek, ahogyan azt egy megrázó dokumentumfilm bemutatta. A szervezetnek számos nőt sikerült megmentenie, akiket tagjai azóta is kísérnek, és megadnak számukra minden segítséget, hogy új életet kezdhessenek.
Carmen Sammut SMNDA és Patricia Murray IBVM nővér, a Rendfőnöknők Nemzetközi Uniója (UISG) elnöke és titkára előadást tartott arról a Szicíliában működő menekültszolgálatról, amelyben különböző női szerzetesrendek együttműködnek. Felix Mushobozi tanzániai származású szerzetes, a Legfőbb Elöljárók Nemzetközi Uniója (USG) nevében a férfi szerzetesrendek közötti összefogással működő libanoni menekültszolgálatról számolt be. A sikeres és békés integrációra mutatott szép európai példákat José Ignacio García SJ, a Jezsuita Menekültszolgálat európai regionális igazgatója. Alois testvér Taizéből megosztotta annak a folyamatnak örömét, ahogyan a testvérek közössége készségessé vált a befogadásra, és ezzel példát adott a környék településein élő családoknak is. Megrendítette a hallgatókat a két ukrajnai nővér, Anna Zajnkovszka FMA és Valentina Riabusko SMSVP beszámolója a háború sújtotta területeken élő emberek között végzett pasztorációs munkáról. Miközben Európa „megszokta”, hogy Ukrajnában háború van, az ő mindennapjaikat meghatározza a félelem. Az egyik nővér személyes érintettségét sem titkolta, amikor megosztotta a jelenlévőkkel, hogy a saját családján belül is megéli a hazáját jellemző szétszakítottságot. Egy romániai roma nyomortelep rehabilitációs projektjén dolgozik Lucian Bobarnac minorita atya. Az itt élő gyermekekért és felnőttekért végzett szolgálatot olyan alapvető ismeretek átadásával kezdték, mint a mosás vagy a szendvicskészítés. A viskók körül idővel eltűnt a szeméttelep, helyette meghonosították a levendulát, amelyből olajat készítenek, és értékesítik. Az iskola tantermébe a diákokon kívül beülhetnek a szülők is, és pótolhatják az elmaradt iskolai tanulmányokat. A mostani, 18. általános gyűlés fel­adata volt, hogy új elnököt válasszon, miután tavaly szeptemberben Giovanni Peragine SRSP atyát, az UCESM elnökét dél-albániai apostoli adminisztrátorrá nevezték ki. A választás a magyar Férfi Szerzetes-elöljárók Konferenciája elnökére, Labancz Zsolt piarista provinciálisra esett. Ezáltal két magyar tagja lett az UCESM vezetőségének, hiszen Deák Hedvig OP általános főnöknő, az MRK elnöke 2016 óta tagja az elnökségnek. Az alelnöki tisztséget továbbra is Danile Faltz DCN luxemburgi szerzetes nővér tölti be, aki mellett Nyikolaj Dubinyin oroszországi minorita szerzetes a negyedik elnökségi tag. Munkájukat általános titkárnőként Marjolein Bruinen hollandiai domonkos nővér segíti.
A csaknem egy héten át tartó összejövetel alkalmat adott a szerzeteseknek társaik és a helyi történelem megismerésére, testvéri kapcsolataik elmélyítésére. Így a találkozónak is volt egyfajta „tágas sátor” jellege.
A résztvevők egyik délután Bukarestbe kirándultak, ahol megtekintették a skanzent, valamint a római katolikus és az ortodox főszékesegyházat. Felkeresték a város szívében a Stavropoleos ortodox női monostor templomát is, ahol a főnöknő részletesen bemutatta a liturgikus teret és a közösség monasztikus életét. A monostor könyvtárában pedig több száz éves liturgikus könyveket vehettek kezükbe a szerzetesek. Ceaușescu uralmáról és a román kommunista terror történetéről Ana Blandiana tartott előadást a fővárosban. Az írónőnek nagy szerepe volt abban, hogy a máramarosszigeti börtönből a budapesti Terror Házához hasonló emlékhelyet alakítottak ki. Itt raboskodott egy ideig Márton Áron püspök, Godó Mihály jezsuita és a 2013-ban boldoggá avatott vértanú, Vladimir Ghika, a Bukaresti Főegyházmegye papja is. Bátorító volt a szerzetesek számára a romániai és a vatikáni egyházi vezető személyiségek látogatása, jelenléte. A gyűlést megtisztelte José Rodríguez Carballo OFM, a Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társaságainak Kongregációja titkára, Miguel Maury Buendía romániai apostoli nuncius, Ioan Robu bukaresti római katolikus érsek, valamint Florentin Crihălmeanu, a Kolozsvár-Szamosújvári Görög­ka­to­li­kus Egyházmegye püspöke. A találkozó zárásaként a szerzetesek közös nyilatkozatot fogalmaztak meg arról, hogy Jézus Krisztus evangéliumát és a Szentlélek indításait követve, imádsággal és testvéri szolgálattal továbbra is összefognak az emberi méltóság védelmében, támogatják a menekülteket, a migránsokat és mindazokat, akik korunkban rászorulnak a védelemre és a segítségre.

Forrás és fotó: Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .