Európai egyházak a párbeszéd útjáról

E pillanatban sokat gondolunk minden keresztény hívőre és családjaikra, akik a szíriai konfliktusban különösen érintettek, akik öldöklés áldozatai lettek, vagy a tömeges kivándorlás részesei, amely azzal a kockázattal jár, hogy a kereszténység csaknem kétezer éves jelenléte megszűnik ebben a térségben.

Tudatában vagyunk annak, hogy az igazi béke csak Istentől származhat. Rá kell bíznunk az emberek meggyötört szívét, kérve belső békénket és a konfliktusban érintettek békéjét is.


Minden nemzetet, különösen a Szentpéterváron a G20-as csúcstalálkozón összegyűlteket Justin Welby canterburyi érsekkel, Ferenc pápával és egyházaink más vezetőivel együtt szeretnénk emlékeztetni arra, hogy részesítsék előnyben a párbeszéd útját a fegyverekével szemben.

Mindenkit arra buzdítunk, tekintsen Istenre, hogy így rálépjen arra az útra, amely véget vet minden ellenségességnek, letéve a fegyvereket, megnyitva a béketárgyalások, a párbeszéd, a kiengesztelődés és a béke útját. Soha nincs túl késő közös jövőt építeni. Ezt a hőn óhajtott békét csak együtt érhetjük el, és sohasem az egymással szembeni hatalommal való visszaéléssel.

Biztosak vagyunk abban, hogy Isten segítségével felül tud kerekedni a józan értelem, és elvezet az igazságban, igazságosságban, szeretetben, szabadságban és minden kisebbség, különösen az országban élő keresztények tiszteletében megnyilvánuló békés egymás mellett élésre.

Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek,
a CCEE elnöke

Christopher Hill guilfordi püspök,
a KEK elnöke

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .