Európa megújulásáért a családok által

„Európa, miközben keresi azokat az értékeket, azokat a megoldásokat, amelyekre építhet a válságából kivezető út során, ránk is tekint – fogalmazta meg Bíró László, az MKPK családreferens püspöke a találkozó központi témájához kapcsolódva. – Küldetésünk része, hogy bemutassuk azokat a tapasztalatokat, amelyeket megéltünk az elmúlt években, s újra átelmélkedjük azon értékeinket, amelyek életben tartanak bennünket.” A találkozót a püspök Európa: valóság és remény címet viselő előadása nyitja meg. A kongresszuson Bíró László mellett előadást tart Andrásfalvy Bertalan etnográfus, egyetemi tanár, Sallai János pszichológus és Surján László európai parlamenti képviselő. A témák sokszínűek: Szent István: európaiság és nemzeti sajátosságok; hogyan ápoljuk családjainkban nemzeti hagyományainkat; megújulás értékeinkben – újraindulni Krisztustól; a vonzó család; küldetésünk a családban és a családdal; gondolkodjunk és dolgozzunk közösségben – önkéntesség és család.

A találkozó utolsó előtti napján félnapos lelki programot vezet a Japánból érkező Donnon Murray ferences, valamint Mészáros Domonkos domonkos szerzetes. Ezen szülők és gyermekek együtt vehetnek részt, míg az előadások ideje alatt önkéntes segítők tartanak foglalkozást a kisebbeknek. A találkozó programja valójában több párhuzamos szálon fut: a gyermekeknek, fiataloknak nyolc csoportban lesz foglalkozás (száz óvodáskorú vagy kisebb gyermeket várnak a szervezők). A nagyobbak korosztályuknak megfelelően részt vehetnek a „hivatalos” programon, sőt, kicsit besegítenek a konyhai munkába is. A programok magyar nyelven zajlanak, az előadásokat, melyeket angolra és spanyolra fordítanak, tanúságtételek, országbeszámolók és kiscsoportos beszélgetések követik. A programot esténként orgona- és kórushangverseny, borkóstoló, utolsó este magyar táncház, jazzkoncert, teaház és szalontánc egészíti ki.

A MÉCS Családközösségek plébániai alapon szerveződő, szentségi házasságban élő párokból álló csoportok. Céljuk, hogy a házaspárok és rajtuk keresztül a családok a közösség ereje által keresztény hitükben elmélyülve és megerősödve egyre hitelesebben élhessék meg krisztusi hivatásukat a világban. Magyarországon az első közösségek 1996-ban alakultak – a családközösségek száma ma meghaladja a hetvenet.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .