Európa jövője – aggodalmak és jó célok

Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnöke a május 2-i találkozón tolmácsolta a pápának az európai püspökök aggodalmát Európa jövője miatt. Úgy fogalmazott: Európának vissza kell találnia keresztény gyökereihez, mivel ez adja életerejét, ez a kontinens közös nevezője, közös története. Valamennyi európai népnek a kereszténység segített megtalálni saját géniuszát, hagyományait és nyelvét. A találkozón szó esett az ukrajnai helyzetről is. „Az egyház teszi a békéért, amit tud, bárcsak meghallanák a hangját!” – fogalmazott Erdő Péter. A magyar bíboros hozzátette, hogy az ukrajnai lakosság megsegítéséért április 24-én az európai katolikus templomokban tartott pénzgyűjtés végösszegét még nem ismerik, de az eddigi számokból az olvasható ki, hogy a hívők nagylelkűen adakoztak.
A Rómába látogató Erdő Péterrel Vértesaljai László, a Vatikáni Rádió magyar nyelvű szerkesztőségének vezetője készített interjút. „Európa az a földrész, ahol valódi nemzetek élnek egymás mellett. De nemcsak egymás mellett kell élnünk, hanem kiengesztelődött, baráti viszonyt kell ápolnunk egymással, hiszen vannak közös alapjaink és közös értékeink. A kereszténység nagyon nagy erőt képviselhet, hiszen a közös értékek forrását éppen a keresztény hagyomány jelenti. Ezt a szeretetben és egymás jobb megismerésében való együttműködést mint értékes célt többen osztják Európában” – mondta az interjúban Erdő Péter.
A Szent Péter-bazilikában megtartott szentmise homíliájában a bíboros arról beszélt, hogy Európa lényegi döntés előtt áll. A Vatikáni Rádiónak adott interjújában is kifejtette: „Elsősorban a mi szívünkben dől el Európa sorsa. Ha az emberek szívében valami előtérbe kerül, akkor az lassan megjelenik a közösségek életében is. Nem olyan időket élünk, amikor bizonyos hittani finomságokra fordíthatjuk minden erőnket és figyelmünket. Ez inkább a békésebb, kulturálisan egységesebb időszakokra jellemző. Nekünk a hitünk lényegével kell szembenéznünk: magunknak is föl kell tennünk a kérdést, hogy miben hiszünk, miért hiszünk. Erre a kérdésre a kereszténység nem tud választ adni anélkül, hogy Jézus Krisztus személyét ne állítaná a középpontba. Mi Jézus Krisztus tanítványai vagyunk, hozzá pedig történelmi út vezet, hiszen ő maga történelmi személy volt, nem csupán egy mitológiai alak, nem pusztán egy filozófiai tétel. A vele való kapcsolat az, ami az egyház közösségén és a történelmen keresztül elevenné válik, és ez a kapcsolat az, ami hitünk középpontjában kell hogy álljon.”
Kétnapos vatikáni látogatása során a CCEE elnökségi delegációja a szentszéki hivatalokat vezető bíborosokkal is találkozott. Erdő Péter és Angelo Bagnasco alelnök május 3-án reggel misét mutatott be a Szent Péter-bazilika altemplomában lévő magyar kápolnában. Erdő Péter május 4-én megnyitotta a teremtett világ védelméről szóló Áldott légy! kezdetű pápai enciklika és a decemberi párizsi klímakonferencia kapcsolatával foglalkozó egyházi szemináriumot a római Augustinianum Patrisztikai Intézetben.
Erdő Péter 2006 óta vezeti a CCEE-t, első elnöki mandátuma lejárta után 2011-ben újabb öt évre megválasztották. A bíboros május 1-jén az Ábrahám közösségnek mutatott be szentmisét a Szent Péter-bazilikában, a közösség szentévi római zarándoklatán. Az 1989-ben alakult közösségnek ez volt a hatodik nemzetközi találkozója. Tagjai Olaszországból, Spanyolországból, Máltáról, Írországból, Ukrajnából és Magyarországról érkeztek a Vatikánba.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .