Európa

Spanyol fiatalok kitüntetése

Az ifjúsági világtalálkozó spanyol igazgatója, Yago de la Cierva nyilatkozott a vádról, hogy az egyházi esemény rendezői segítenek az „Igazi demokráciát most” jelszóval folyó madridi ifjúsági tüntetések megszüntetésében. Az igazgató szerint: „Mi nem akartuk és nem támogatjuk e tüntetéseket, ez igaz, mert a világtalálkozó a hit ünnepe, és nem irányul senki ellen. A tüntető fiatalokat is várjuk, imádkozzanak velünk.” Cierva hangsúlyozta: megérti a fiatalok tüntetéseinek számos követelését. Sokan közülük harmincévesen még nem találtak munkát. – Egyes tüntető csoportok a pápalátogatás idején is fel akarnak lépni a megrendezés költségei miatt. Yago de la Cierva azonban hangsúlyozta, hogy a rendezvény költségeit szponzorok állják. (KNA, KAP)
 

Timosenko szabadonbocsátását követeli az egyház

Az ukrán görögkatolikus egyház elítélte az ellenzék vezetőjének, Julija Timosenkónak a letartóztatását. Szvjatoszlav Sevcsuk kijevi főérsek ezt levélben fejezte ki Rodion Kirejev főbírónak, aki augusztus 5-én elrendelte a letartóztatást. Isten segítségét kérte számára az igazság és igazságosság keresésében. Filaret kijevi ortodox pátriárka már korábban kérte a szabadon bocsátást. (KNA)

Katolikus egyetemek első világkongresszusa

A spanyolországi Avilában augusztus 12–14-én tartották a katolikus egyetemek első világkongresszusát. Az előadások és pódiumbeszélgetések középpontjában a katolikus egyetemek lényege és feladatai álltak. Az emberiség előtt álló erkölcsi, bioetikai és emberjogi kérdésekre keresték a választ. (KAP)

Cseh egyházi kárpótlás

A cseh katolikus egyház kommunista időben elkobzott javainak ötvenhat százalékát visszakapja a kormánnyal történt megegyezés szerint. A többiért ötvenkilencmilliárd cseh korona kárpótlást kap harminc év alatt, kamatostul. A vonatkozó törvényjavaslat augusztus végéig készül el. Ha a parlament mindkét háza megszavazza, január elsején hatályba lép. A kulturális miniszter megköszönte az egyházi tárgyalópartner megértését az ország gazdasági helyzetét illetően. (KAP)

A berlini fal évfordulója

Berlinben az államelnök beszédével, vezető politikusok jelenlétében emlékeztek meg a hidegháború és a szovjet hódítás egyik szégyenletes jelképéről. A katolikus és evangélikus egyház is kegyelettel emlékezett meg az áldozatokról. Ötven évvel ezelőtt, 1961. augusztus 13-án emelte ezerötszáz NDK-beli katona a berlini falat, mely Berlin szovjet övezetébe zárta a menekülőket. A falnál a következő években százharminchat menekülőt öltek meg. (KNA)

Maximilian Kolbe vértanúságának hetvenedik évfordulója

Az auschwitzi koncentrációs tábor 11. blokkjában egy éhségbarakban áldozta életét Szent Maximilian Kolbe lengyel minorita ferences szerzetes. Egy tizedelés során halálra ítélt családapa helyett önként vállalta a halált. A megemlékezések során Kazimierz Nycz varsói bíboros érsek szentmisét mutatott be a niepokalanówi kolostorban, ahol 1939-ben hétszáz szerzetes élt és dolgozott. (KNA)

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .