Ázsia

A katolikus egyház a jezsuita missziók által lépett nepáli földre 1951-ben, az akkori kormány meghívására azzal a feladattal, hogy nevelje a fiatalokat és ápolja a rászorulókat. Jelenleg a jezsuiták iskolái a legkeresettebbek, akik négy plébániát, három szociális központot is vezetnek az ázsiai országban árvák, szenvedélybetegek és világtalanok számára. Továbbá mozgássérülteknek kialakított iskolát tartanak fenn, és nyolc mozgó klinikát működtetnek. Mindezeket az intézményeket huszonöt jezsuita pap és szerzetes, valamint szerzetesnők és világiak segítségével irányítják. (VR)

 

Pakisztáni katolikus miniszter

A vallási kisebbségek védelmével foglalkozó minisztériumot ezután a nemzeti harmónia minisztériumának hívják majd az ázsiai országban. Akram Masih Gill katolikus politikus kerül az élére, a márciusban muzulmán szélsőségesek által meggyilkolt Shahbaz Bhatti katolikus minisztert követve. A kisebbségügyi minisztériumot a közelmúltban az alkotmányreform eltörölte, de az iszlámábádi kormány tervei szerint helyettesíteni kívánják. A katolikus Gill szövetségi szintű tárcával rendelkezik majd. A politikus punjabi fiatalokkal való találkozója során azt kérte, vállaljanak nagyobb elkötelezettséget a béke építésében. A kormánynak és a civil társadalomnak elsődleges szerepet kell vállalnia a harmónia és a kölcsönös tisztelet elősegítése érdekében. (VR)

Muzulmán bocsánatkérés vérengzésért

Két muzulmán férfi bocsánatot kért a 2009. augusztusi nyári támadásért, melynek következtében tíz keresztény halt meg. A szúfi rend két pakisztáni tanítója belátta, hogy az erőszak ellentétben áll az iszlám lényegével. Aftab James Paul, a Faisalabadi egyházmegye vallásközi párbeszéd bizottságának katolikus igazgatója nagy jelentőségűnek nevezte a bocsánatkérést, bár a két tanító, a Korániskola igazgatója és egy mecset elöljárója nem vett részt a 2009-es támadásban, amikor muzulmánok százai keresztények több mint százötven házát gyújtották fel. (KNA)

Négy kínai pap letartóztatása

A kelet-kínai Sandong tartományban négy Rómához hű papot tartóztattak le, miután nem voltak hajlandók belépni a Kínai Katolikusok Hazafias Egyesületébe (CPCA) – jelentette augusztus 6-án a római székhelyű AsiaNews hírügynökség. Dongming börtönébe vitték őket. A hívek a Vatikán segítségét kérték. A négy pap Luquanban lelkigyakorlaton vett részt, és augusztus 3-án a lelkigyakorlatos házban tartóztatták le őket. (KAP)

Jeruzsálemi lelet Krisztus előtt 70-ből

A római hódítás idejéből származó régészeti leletek kerültek napvilágra a Szentföldön. Augusztus 8-án Jeruzsálemben bemutattak egy kardot, amelyet egy csatornában találtak az úgynevezett Dávid-várostól és a siratófaltól délre, a régi belvárosban. Találtak egy olyan követ, amelyre a jeruzsálemi templomból való menóra körvonalai vannak vésve. A hatvanhat centiméteres kard a kutatók szerint 66-ból, a jeruzsálemi felkelés kezdete idejéből való. (KNA)
 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .