Európa

Enyhült a belgiumi egyház-állam konfliktus

Aloysius Jousten lüttichi püspök szerint „szó sincs arról, hogy alapvető feszültség volna állam és egyház között”. A főügyészség saját hatáskörébe vonta az egyházi szexuális visszaélések ügyét. Megállapították, hogy a június 24-én tartott házkutatások során szabálytalanságok is történtek, a vizsgálóbírót menesztették. Stefaan De Clerck igazságügyminiszter a sajtóban is elítélte az eljárás módját. (KAP)

Új kismartoni püspök

XVI. Benedek pápa, július 9-i vatikáni közlés szerint Egidius Johann Zsifkovics vulkapordányi plébánost és az osztrák püspöki konferencia főtitkárát nevezte ki kismartoni (eisenstadti) megyés püspökké. Zsifkovics 1963. április 16-án született Németújvárott (Güssing). 1987-ben szentelték pappá. 1999 óta tölti be a püspöki konferencia főtitkári tisztét. Leendő híveit a horvát nemzetiségű főpásztor négy nyelven, köztük magyarul is köszöntötte. (KAP)

Beiktatták a kassai érseket

2010. július 10-én a kassai dómban ünnepélyesen beiktatták hivatalába Bernard Bober kassai érseket, akit 2010. június 4-én nevezett ki XVI. Benedek pápa, elfogadva Alojz Tkác érsek lemondását, aki betöltötte a hetvenötödik életévét. Az ünnepségen részt vett Mario Giordana apostoli nuncius és a szlovák püspökkari konferencia csaknem valamennyi tagja. Jelen volt két bíboros is: Jozef Tomko Rómából és Stanislaw Dziwisz krakkói érsek, valamint több püspök Csehországból, Lengyelországból, Ukrajnából és Magyarországról. Az ünnepi beiktatáson Majnek Antal munkácsi megyés püspök és Ternyák Csaba egri érsek vett részt. A szentmisén a második olvasmány magyarul hangzott el. A hívek könyörgését szlovákul, magyarul és románul is felolvasták. Az új érsek hatvanéves; harminchat éve pap, tizennyolc éve püspök. Szent Péter és Szent Pál ünnepén vette át a palliumot. A kétszáz éves egyházmegye tizennegyedik főpásztora három kívánsággal lép hivatalába. Szeretné, ha mindenki érezné, hogy értük van, egységteremtő akar lenni. Örülne, ha sikerülne elmélyíteni a papok önazonosságát és életszentségét, továbbá ha a papok megnyilvánulásai mindig érthetőek lennének. A kassai főegyházmegyének hatszázhetvenezer híve, kétszáztizenöt plébániája, tizennyolc esperessége és négyszáztizenöt papja van.

Gábor Bertalan /MK

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .