Európa

 

A lengyel keresztvita fejleményei

A lengyel püspöki konferencia arra hívta fel az érintett feleket, hogy kezdjenek kerekasztal- megbeszéléseket az áprilisi szmolenszki katasztrófa emlékére állított varsói fakereszt ügyében. Michalik érsek, a konferencia elnöke augusztus 24-én, a czestochowai ülés után úgy nyilatkozott, hogy nem keresztvitáról van szó, hanem az áldozatokról való méltó megemlékezésről. A vita – erősen politikai színezettel – folytatódik. A kereszt templomi elhelyezését egyházi részről támogatják. (KNA)

Szlovákiai egyházak fonanszirozása

Az új szlovák kormány az egyházi finanszírozásra vonatkozó tárgyalást javasol, a szlovákiai katolikus egyház pedig kész a tárgyalásra. Jozef Kovacik, a szlovák püspöki konferencia szóvivője utalt arra, hogy a főpásztorok már évekkel ezelőtt létrehoztak egy olyan szakértői tanácsot, amely a különböző egyház-finanszírozási modelleket tanulmányozza. (KAP)

Szerbiába várják a pápát 2013-ban

A szerbiai katolikusok és ortodoxok egyaránt remélik, hogy XVI. Benedek pápa mielőbb felkeresi Szerbiát. Irinej szerb pátriárka augusztus 26-án osztrák újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy személyes kívánsága és az egész szerb ortodox egyház óhaja ez. A pápalátogatás lehetséges időpontja a Nagy Konstantin császár által kiadott milánói ediktum 1700. évfordulója lehet. Az ediktum zárta le a keresztényüldözések korszakát a Római Birodalomban. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .