Európa

 

Francia politikusok hallgatták a párizsi érseket

André Vingt-Trois, Párizs bíboros érseke (képünkön) október 30-án a francia főváros Szent Klotild-bazilikájában mutatott be szentmisét az ország parlamenti képviselőinek jelenlétében. Homíliájában többször is utalt arra a politikai vitára, amely a házasságkötést és az örökbe fogadást a homoszexuálisok számára engedélyező törvényjavaslatról zajlik. A politikusok mindig személyes lelkiismeretüket kövessék, szabadon és bátran hozzák meg döntéseiket – hangsúlyozta a francia főpap. – Egy ország életében vannak olyan kérdések, amelyek az állampolgárok magánéletét érintik, és nem pusztán a választói többségtől függnek. A család, az élet és a gyermekek olyan témák, amelyek hatnak a társadalom jövőjére, és a problémák megoldása nem lehet pusztán egy választás automatikus következménye – hangoztatta Vingt-Trois bíboros. (SIR, VR)

Lengyel abortuszügy Strasbourgban

Az Emberi Jogok Európai Bírósága ismét elítélte Lengyelországot abortuszügyben. A strasbourgi bírák harmincezer euró fájdalomdíj fizetésére kötelezték az országot, mivel kórházi orvosok meg akarták akadályozni egy megerőszakolt tizennégy éves lány törvény által engedélyezett művi vetélését. A testület ebben a felperes magánéletének megsértését látta. A bíróság egyben kritikával illette, hogy Lengyelországban nincs világos jogi kerete az abortusznak. Az illetékes ügyészségnek a megerőszakolásról kiadott 2008-as igazolása ellenére két lublini közkórház további igazolásokat követelt az érintett családtól. Az egyik nőgyógyászati osztály vezetője az állapotos lánnyal felkeresett egy katolikus papot, aki ellenezte a művi vetélést. Az orvos a lány édesanyjától pedig olyan beleegyező nyilatkozat aláírását követelte, amelyben az is szerepelt, hogy az abortusz a lány halálát is okozhatja. Az anyának, aki ugyancsak a strasbourgi bírósághoz fordult, tizenötezer euró fájdalomdíjat ítéltek meg. Az orvosi titoktartás megsértéséért is elítélték az osztályvezetőt.

A lengyel abortusztörvény csak az anya egészségének vagy életének súlyos veszélyeztetése, a magzat súlyos fejlődési rendellenessége, továbbá nemi erőszak miatt engedélyezi a művi vetélést. A tizennégy éves lány esete Lengyelországban annak idején főcímekben szerepelt, és Lublinban az utcán tüntettek az abortusz ellenzői. Az említett pap a lány mobiltelefonjának számát terjesztette, mire telefonhívások tömegét kapta. Az abortuszt végül ötszáz kilométerrel távolabb, Gdańskban végezték el. (KNA)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .