Európa

Gazdasági válság és a görögországi katolikus egyház

Nikolaosz Foszkolosz, Athén érseke a CNS hírügynökségnek adott interjújában az országban kialakult drámai helyzetről nyilatkozott. A korrupció mindenhol széles körben elterjedt, elsősorban a politikusok között. A katolikus egyház nem kap semmilyen támogatást az államtól vagy a nyugati egyházaktól, és a helyi hívek nem tudnak több anyagi hozzájárulást biztosítani. A plébániák nagy nehézségekben vannak, és néhány hónap múlva nem tudják majd fizetni az alkalmazottaikat sem. Sokan szenvednek a szegénységtől Görögországban. – Megtesszük, ami lehetséges, de így nem tudjuk folytatni a munkánkat – hangsúlyozta Foszkolosz érsek. (VR)

Elűöt boszniai katolikusok

Azok a katolikusok, akiket a szerb erők a bosznia-hercegovinai véres háború idején, 1992 és 1995 között elűztek földjükről, még mindig nem térhetnek haza, a most már Boszniai Szerb Köztársaságba – jelentette ki Franjo Komarica, Banja Luka püspöke. A katolikusok egyházmegyéjében mintegy hétezren élnek, tehát a régió tisztogatás előtti katolikus népességének tíz százalékát teszik ki. Úgy tűnik, nincs semmiféle politikai szándék a horvátok hazaengedésére. Még az emlékét is ki akarják törölni a valaha itt lakó katolikusoknak. Ezért Banja Luka vidékén rendszeresen lerombolták a templomokat és kolostorokat. Komarica püspök szerint a háború alatt csak a Banja Luka-i egyházmegyéből hetvenezer katolikust űztek el, és eddig csak ötezer-nyolcszázan térhettek haza. A kétszázötvenezer muzulmán viszont elfoglalhatta otthonát. Komarica püspök közel két évtized óta védi a boszniai katolikusok jogait. Vádolja a nemzetközi közösséget is: szerinte a Daytoni Egyezmény, amely véget vetett a balkáni háborúnak, legalizálta az etnikai tisztogatást, és a 2 millió 680 ezer menekült és belső elvándorló még nem térhetett vissza otthonába, a nemzetközi közösség jelentős támogatása ellenére. (VR)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .