EU

 

Turkson bíboros a vallásszabadságról

A keresztény gyökereihez hű Európa, amely elkötelezi magát minden ember vallásszabadságának tiszteletben tartása mellett, a remény jelét közvetíti az egész világnak. Peter Turkson bíboros, a Iustitia et Pax Pápai Tanács elnöke az Európai Parlament képviselőihez intézett beszédében kiemelte az alapvető emberi és szabadságjogok védelmének központi szerepét, közöttük a vallásszabadságét, amelyet a pluralista társadalom békés polgári együttélésének tartóoszlopaként jelölt meg. A ghánai bíborost a páneurópai munkacsoport hívta meg Strasbourgba, hogy november 20-án beszéljen a vallásszabadságról és a keresztények elleni diszkriminációról. A Iustitia et Pax Pápai Tanács elnöke a következő négy pontban foglalta össze gondolatait: az emberi jogok történeti fejlődése és jelene; hogyan értelmezi a katolikus egyház az emberi jogokat és a vallásszabadságot; mi az egyház felfogása a politikai intézmények felelősségéről a vallásszabadság terén; a vallásszabadság védelme és előmozdítása a világban. A bíboros mélyen elítélte a vallásszabadság megsértését és a keresztényekkel szembeni diszkriminációt. Megerősítette: a pluralista társadalmakban szükség van arra, hogy a vallásszabadságot összehangolják a többi alapvető joggal. Fontosnak nevezte a vallások és a politikai intézmények közötti párbeszédet, illetve a kölcsönös tiszteletet, ahogyan az a Lisszaboni Egyezményben is szerepel. A keresztények jelenlétét a közéletben úgy kell értelmezni, mint a közjó építéséhez való hozzájárulást mindenki előnyére – hangsúlyozta a bíboros. (VR)

Új püspök Besztercebányán

A szentatya november 20-án Besztercebánya püspökévé nevezte ki Marián Chovanec püspököt, a szlovák püspöki konferencia főtitkárát (képünkön). Marián Chovanec 1957-ben született a nyitrai egyházmegyében. A pozsonyi nagyszemináriumban tanult, ahonnan eltanácsolták, mert nem volt hajlandó együttműködni a Pacem in Terris kormánybarát szervezettel. Ezt követően fizikai munkásként dolgozott, és csak hét év elteltével kapott engedélyt teológiai tanulmányainak befejezésére. 1989-ben szentelték pappá. A lengyelországi lublini katolikus egyetemen szerzett diplomát 1994-ben dogmatikus teológiából. 1999-ben Nyitra segédpüspökévé szentelték. 2003-tól kezdve a Nyitrai egyházmegye általános helynökének tisztét tölti be. Jelenleg a szlovák püspöki konferencia főtitkára és a teológiai bizottság elnöke. (VR)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .