Érzéktelenítés nélkül – A szexről – fiúknak

Szóval igencsak népszerű csócsálnivaló a szexualitás mindenféle ága-boga – s persze különösen a fiúk körében. S hosszú századok nemegyszer álszemérmes (el)hallgatásai után manapság már rengeteget lehet olvasni, látni, hallani róla. Lehet, de nem mindig érdemes, mert a mennyiség ez esetben sem minden, de persze nem könnyű a válogatás, pláne ha ilyen izgatóan vonzó témáról esik szó. Pedig érdemes selejtezni, mert olyan világban élünk, amely mégoly csiklandós kínálataival sem mindig a javunkat akarja.


   
Ha keresztény szellemiségű irodalmat keresünk a nemiségről, még nehezebb a dolgunk. Ugyanis vallásos körökben legtöbbször ma is valami furcsa feszélyezettség, a kibeszéletlen témák okozta zavar kering a szex körül. Nagy baj ez, mert Isten egyik legnagyobb ajándéka, amelyet az ember számára kitalált, megérdemelné, hogy hitünk fényénél is foglalkozzunk vele. Erre tesz kísérletet egy kicsiny kötet, mely a Harmat Kiadónál jelent meg; címe: A pucér valóság (The Naked Truth – nehezen felfogható, hogy ezt miért nem a megszokottabb, de annyira azért nem lerágott meztelen igazságnak fordították…) Az amerikai szerzőpáros, Bill Perkins és Randy Southern a Biblia tanítása alapján igyekszik segítséget nyújtani kamasz fiúknak, hogy ne csak testiségük felfedezésében, hanem a csakugyan egészséges szexualitás tanulgatásában is előbbre jussanak. S itt nem a „technikáról” van szó, hanem a teljes emberről, beleértve a lélek, a spiritualitás és a vallás világát is.
    
A könyv valóban Isten ajándékaként beszél a szexről, amellyel kapcsolatban persze a veszélyekről sem hallgathat. Őszinte szavakkal szól a szexuális vágyakról, az önkielégítésről, a pornóról, a bűntudatról, a rögzült rossz szokásokról, amelyek észrevétlenül képesek átvenni az irányítást az ember életében. Az írók bátor önvizsgálatra s a nyomában járó mély önismeretre hívogatnak. Azt javasolják, hogy tanuljuk, azaz kezdjük el a tudatosabb életet. Ez Isten álma is velünk kapcsolatban. S szükség van hozzá arra, hogy képesek legyünk uralkodni magunkon, nemet is mondani bármerre csapongó vágyainknak, tanuljunk meg különbséget tenni építő és romboló ösztönzéseink között, s ha nyakig merültünk az önzésben, mindig térjünk vissza Istenhez. Nyugalom, ez nagyjából egy életre szóló feladat.
   
A szerzők igyekeznek tudatosítani a megcélzott ifjú olvasókban, hogy életünk egyes területeit nem szigetelhetjük el egymástól: minden összefügg mindennel, s ha valaki például pornót fal éjszakára, azt bizony emberi kapcsolatai is megsínylik. Mindazonáltal talán még nagyobb hangsúlyt helyezhettek volna a természetes emberi viszonyok témájára, például arra, hogy fantáziálás helyett mennyivel életrevalóbb és egészségesebb a hús-vér lányokkal való barátság ápolása. A mű eredeti alcíme is ezt jelenti: A szexuális tisztaságról fiúknak – a való világban.
    
Aki szeretné jól összerakni az életét abból, amit öröklött és szerzett tulajdonságaiként, vágyaiként ismert fel magában, abból, amit tanult, s amit a hittanon, na meg a lelkiismeretében hall, annak érdemes elfogadnia A pucér valóság című könyv baráti társaságát.
   
(Budapest, 2011, Harmat Kiadó, a könyv kapható az Új Ember könyvesboltjaiban.)

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .