Értékes gyümölcsöket hozzanak

Fotó: Merényi Zita

 

Magyarország több mint nyolcvan év után ad ismét otthont a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. A szervező Magyar Katolikus Egyház és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye szerint a találkozónak az egész ország ünnepévé kell válnia. Egy ilyen esemény a magyar identitás szempontjából is meghatározó jelentőségű. A Magyar Államvasutak (MÁV) külön erre az alkalomra fölmatricázott mozdonya, valamint azok a kisbuszok, melyeket a tizenhét egyházmegye kap, ebben a szellemben lesznek hírnökei a rendezvénynek. A mozdony az első útján a csíksomlyói pápalátogatásra szállította a zarándokokat. A mikrobuszok az egyes egyházmegyék területén szolgálják a kongresszus hírének közvetítését.
Erdő Péter bíboros a köszöntőjében hangsúlyozta: ez a mozdony arra hívja az embereket, hogy vegyenek részt a 2020-ban rendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson. A jármű egyik oldalán magyarul, a másikon angol nyelven szerepel ugyanaz a felirat. Két embléma került rá. Az egyik egy szentostyát nyújtó tenyeret ábrázol; ez Isten szeretetét fejezi ki, mellyel az emberiség felé fordul. A kis kezek azokat az embereket szimbolizálják, akik vágyakoznak erre a szeretetre. A nagy szív pedig az egymás iránti szeretetet foglalja egybe. E jelképben az az üzenet fogalmazódik meg, hogy a szeretet ünnepére készülünk.
Ha a mozdony elejére tekintünk, az eucharisztikus kongresszus hivatalos emblémáját láthatjuk. Itt a forrásvíz a kongresszus jelmondatára utal: „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87,7). Ez a zsoltár a mennyei Jeruzsálemről szól, a nagyszerű víziót, az Isten általi meghívást elénk tárva. Budapest a források és a Duna városa. Katolikusként is komolyan el kell gondolkoznunk a vízről, amely a kegyelem jelképe, ugyanakkor életünk alapja is. A földet, a vizet és a levegőt Istentől kaptuk ajándékba, mi pedig felelősek vagyunk érte. Meg kell őriznünk és tisztán kell átadnunk a jövő nemzedékének.
„Nagy örömmel áldom meg ezt a mozdonyt, ami lehetőséget ad arra, hogy amerre a vonat jár, mindenütt felhívja a figyelmet arra a közös ünnepre, amely reményeink szerint szeretetben fog majd össze mindenkit” – zárta beszédét Erdő Péter bíboros.
Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója a köszöntőjében elmondta, hogy a vasúttársaság sok mozdonyt látott már el egyedi díszítéssel, ám az egyetemes kereszténység ilyen fontos ünnepét még nem hirdette járművük. Az Eucharisztia alapításakor Jézus megmosta tanítványai lábát, ezzel is utalva arra, hogy életünket embertársaink szolgálatával tegyük hasznossá és alázatossá. A nemzeti vasúttársaság munkatársai a maguk hétköznapi módján erre törekszenek. Jézus azt mondta tanítványainak: „arra rendeltelek benneteket, hogy elmenjetek, gyümölcsöt teremjetek” (Jn 15,16). „Munkatársaim nevében szívből kívánom, hogy a ma átadott mozdony értékes gyümölcsöket hozzon” – zárta beszédét Homolya Róbert.
A megáldott jármű egy Bombardier Traxx mozdony. Ez Magyarországon és a magyarral azonos tulajdonságú vasúti pályán üzemel majd. Készülnek egy másik jármű matricázására is, ez egy Siemens Taurus mozdony lesz, amely német területen fog közlekedni.
Az eseményen megáldott kisbuszokat azok a munkatársak fogják használni, akik a magyarországi egyházmegyékben segítik az eu­charisztikus kongresszus sikeres megvalósulását.
A járművek megáldása után Erdő Péter bíborost a közelgő csíksomlyói pápalátogatásról kérdeztük. Mint elmondta, először is lélekben készül erre az alkalomra, melyen a püspöki kar tagjaival együtt fog részt venni.
„Ez egy zarándoklat, melyre azért megyünk, hogy imádkozzunk, és kérjük a Boldogságos Szűz Mária segítségét népeinkért, Európáért és az emberiségért. Fontos, hogy átéljük a közösséget a Szentatyával és egymással: hívő keresztényekkel, katolikusokkal és nem katolikusokkal egyaránt” – fogalmazott a főpásztor. Erdő Péter kérte, hogy azok, akik nem lesznek ott ezen az eseményen, imádkozzanak a Szentatyáért és minden zarándokért.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .