A társadalom kovászává válni

Fotó: Merényi Zita

 

Idén ünnepli alapításának 15. évfordulóját a Magyar Katolikus Rádió (MKR). A jubileumi programokról és fejlesztésekről is szó esett az MKR székházában május 29-én tartott sajtótájékoztatón.

Radetzky András vezérigazgató-helyettes köszöntötte a sajtó képviselőit, majd Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, az MKR vezérigazgatója beszélt a rádió küldetéséről és az elmúlt másfél évtizedről.
A főpásztor elmondta: az alapító Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szándéka az volt, hogy a rádió segítségével elérje azokat, akik katolikusnak vallják magukat, de nincs rendszeres, heti kapcsolatuk az Egyházzal. A műsorfolyam a preevangelizációs küldetésnek megfelelően az élet minden területét érinti; hitből fakadó látásmóddal szól a gazdaság, a politika, a művészet, a családi élet kérdéseiről, így válhat a társadalom kovászává.
A küldetés fontos része a családok segítése, tanítása a rádió eszközeivel, és nem utolsósorban a magyar nyelv mint közös kincsünk ápolása, szépségének felmutatása, őrzése – mondta Spányi Antal.
A székesfehérvári megyéspüspök arról is beszélt, hogy az országot járva tapasztalja: a rendszeres hallgatók számára mostanra szellemi-lelki eligazodási ponttá vált a katolikus rádió.
Szikora József, az MKR főszerkesztője, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének elnöke a műsorok tartalmáról beszélt a sajtótájékoztatón. Kifejtette: a sokszínű tematika arra is utal, hogy Isten kegyelméből Egyházunknak mindene megvan, ami az ember számára szükséges; áthatva a krisztusi világlátással. A főszerkesztő arra is felhívta a figyelmet, hogy a katolikus rádióban az egyházi hírek integráns részei a gazdaság, a közélet, a kultúra és a sport eseményeivel foglalkozó hírműsoroknak.
Radetzky András vezérigazgató-helyettes elmondta: a rádió jelenleg 20 analóg FM-frekvencián hallható, vételkörzetében mintegy
3,5 millió ember él, napi hallgatottsága meghaladja a 170 ezer főt. A fejlesztéseket illetően arról tájékoztatott, hogy néhány héten belül megjelenik a rádió új, innovatív mobiltelefon-alkalmazása, melynek segítségével földrajzi korlátok nélkül bárhol, bármikor hallgatható lesz az élő műsor, böngészhető az archívum, olvashatók a hírek, és számos tematikus zenei csatorna kínálatából választhatnak a hallgatók. A mobil­applikáció IOS- és Android-rendszerű eszközökön is ingyenesen letölthető lesz.
A sajtótájékoztatón szó esett a jubileumi programsorozatról is. A fővárosban, valamint hat vidéki helyszínen tartanak rendezvényeket a Magyar Katolikus Rádió alapításának 15. évfordulója alkalmából. Az ünnepi eseményeken neves helyi művészek, zenészek lépnek föl, és természetesen a rádió munkatársaival is találkozhat a közönség.
Budapesten, a Szent István-bazilikában június 4-én, 17.30-kor kezdődik az ünnepség, majd 18 órától Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutat be szentmisét.
Az országjárás szeptemberben folytatódik Debrecenben, Vácott és Veszprémben.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .