Erős támaszunk Krisztus feltámadása

A lengyel országos lelkipásztori fórumot megnyitó szentmise főcelebránsa és szónoka Erdő Péter bíboros, prímás volt. A Warta folyó partján található vajdasági székhely Szent Rókus-templomában tartott szentmisén Stanis­ław Gądecki poznańi érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) alelnöke köszöntötte a jelenlévőket. A fórum mottója ez volt: Isten Lelkének erejében.
Erdő Péter bíboros a homíliájában elmondta: Olyan időket élünk, amikor elsősorban a dolgok lényegére kell figyelni. A cizellálást hagyhatjuk nyugodtabb korszakokra, amikor általános egyetértés uralkodik. Ám nekünk, európai keresztényeknek nem adatik ilyen nyugalom. És bár hajlamosak vagyunk elveszni a lelki élmények és az érzések részleteiben, ami az elmúlt évtizedek kiábrándító tapasztalatainak következménye, ma már – hála Istennek – teljesen világosan és határozottan látjuk, hogy tulajdonképpen a lényegről van itt szó: a hitről vagy annak hiányáról, a kereszténységről vagy annak hiányáról. A történelem hitünk kezdeteire visz minket. A hitünk nem egy filozófiai elgondolás, nem is az emberi gondolat természetes megtapasztalása, hanem maga Jézus Krisztus személye.
A „keresztre feszített názáreti Jézus” nem legendás hős, hanem valódi történelmi alak. Volt nemzete, földje, kultúrája, anyanyelve, vallási környezete. Emberi élete itt, a földön játszódott le egy adott történelmi korszakban, császárok, prokonzulok, főpapok és más híres történelmi személyek uralkodása alatt és élete idején. Nem érthetjük meg személyiségét és tanítását, ha nem ismerjük azt a környezetet, amelyben élt.
Jézus názáreti volt, és keresztre feszítették – két erős érv ez az ellen, hogy messiási és megváltói küldetését elismerjük. És mégis: feltámadt. Isten túljutott az emberi képzelet határain, megmutatta, hogy ő a halál ura. Meghívott, és továbbra is minden embert meghív a feltámadásra és az örök boldogságra. Krisztus feltámadása tehát a történelem középpontjában áll. Megvilágosítja életünket, és végső választ ad arra a kérdésre, hogy kik vagyunk mi, emberek.
Isten szemében értékes minden ártatlan, megölt ember, minden gyermek, aki nélkülözést szenved, minden beteg és szenvedő. Függetlenül attól, hogy milyen nagy boldogtalanság vagy szenvedés ér egyes embereket, egész nemzeteket vagy akár az egész emberiséget, erős támogatást élvezünk a világegyetemben és azon kívül is. Arkhimédész szavai szerint: „Adjatok egy fix pontot, és én kifordítom sarkaiból a világot.” Ez az erős támasz Krisztus feltámadása. Ebbe a bizonyosságba helyezzük életünket, hitünket. Szeretetünk pedig szavakban és cselekedetekben nyilvánuljon meg, és valljon arról, hogy keresztények vagyunk, mert Krisztus feltámadt.
A szentmisét követő fórumon, amelyet a Poznańi Műszaki Egyetem auditóriumában tartottak, Erdő Péter bíboros Mit jelent a Szentlélek iránti hűség? címmel tartott előadást.

A homília fordítója: Schaffler Orsolya
Forrás és fotó: Poznańi Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .