Erőforrásaink az életben

Fotó: Gregorics Iván

 

A Tolna megyei Szent Vér-kegyhelyre két útvonalon zarándokoltak el a gyalogos, kerékpáros és motoros hívek, de busszal és autóval is sokan érkeztek a szombat délutáni liturgiára.
A mohácsi Fogadalmi temp­lomban Udvardy György­ megyéspüspök adott áldást a zarándokokra, akik reggel hét órakor indultak el a mint­egy huszonöt kilométerre fekvő bátai kegyhelyhez. Az 56-os úton imádkozva és énekelve haladó, induláskor még mintegy százfős menetet a főpásztor vezette. Útközben további hívek csatlakoztak a zarándokokhoz, így közel ezren érkeztek meg a kegytemplomhoz.
Napközben egy másik gyalogos zarándokcsoport is nekivágott az útnak, ők Bátaszékről indulva tették meg a tíz kilométeres távot. Kerékpárral és motorkerékpárral is sokan vállalták az utat. Az idősebbeket és a mozgásukban korlátozottakat pedig autóbuszokkal és személyautókkal vitték a kegytemplomhoz. Az egyházmegye csaknem minden iskolájából több csoport is részt vett a zarándoklat valamely szakaszán. Az időjárás megkímélte az úton levőket, az eső elkerülte az útvonalakat, és délutánra a nap is kisütött.
A három órakor kezdődő szentmisére mintegy kétezren gyűltek össze. Az eseményen a szlovákiai Nyitrai Egyházmegye püspöke, Viliam Judák is részt vett, aki homíliájában a kereszténység megmaradásának fontosságára hívta fel a figyelmet.
„Ma hálát adunk a hit megmaradásáért és a békéért, amelyben élhetünk. Egyúttal azonban felhívás is ez számunkra, hogy becsüljük meg a keresztény értékeket, éljünk azok szerint, és őrizzük meg őket a következő nemzedékek számára. Tanúi vagyunk ugyanis annak, különösen itt, Európában, hogy nemzeti és keresztény értékeinket sokan kétségbe vonják – mondta a nyitrai főpásztor. – A Krisztus-hit élő érték, mert Krisztus feltámadva él a mennyei Atya dicsőségében, ugyanakkor rejtett, de valóságos módon jelen van közöttünk. Krisztus a szentségekben találkozik velünk: Isten megjeleníti Fiának, Jézus Krisztusnak a kereszten történő önátadását. Feltámadásának erejéből a szentáldozásban isteni életében részesülünk.”
Udvardy György megyéspüspök a szentmise kezdetén arra emlékeztetett, hogy a Pécsi Egyházmegyének két kiemelt kegyhelye van: Máriagyűdön a Szűzanyát, Bátán pedig a Szent Vért ünneplik. „Ez a két erőforrás jelen van az életünkben is. Báta, az eucharisztikus kegyhely fontos feladatot lát el a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülésben” – hangsúlyozta a pécsi főpásztor.
Viliam Judák nyitrai megyéspüspök a zarándoklatra magával hozta a garam­szen­t-benedeki Szent Vér-ereklyét, amelynek egy részét a bátai kegyhelynek ajándékozta.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .