„Érdemes áldozatot hozni…”

Huszonkét évvel ezelőtt, 1986. május 23-án a karmelita templom kriptájából – „a nyilvánosság és az ünnepélyesség kizárásával” – Apor Vilmos holttestét a győri bazilikában található vörös márvány szarkofágba vitték át. Mikor II. János Pál pápa 1997-ben a boldogok sorába emelte a vértanú püspököt, emléknapjaként május 23-át jelölte meg. Azóta minden évben ezen a napon a papsággal közös szentmisén vesznek részt az egyházmegye hívei. Az idei emlékünnepen Ternyák Csaba mondott szentbeszédet.

Az egri érsek azokra a korai egyháztörténeti, illetve az újkori történelmi időkre emlékeztetett, amikor keresztények áldozták életüket Krisztus ügyéért. A János evangéliumából felolvasott szentlecke alapján a jó pásztor példázatát idézte, majd számba vette azokat a tulajdonságokat, amelyek a vérzivataros napokban is jellemezték Apor Vilmos püspököt. Hangsúlyozta: „a jó pásztor ismeri, táplálja, tanítja, védi, gyarapítja juhait és ha kell, életét adja értük”. Boldog Apor Vilmos a Püspökvár pincéjében életáldozatával a keresztényeknek küldetést, a mai kor papságának pedig példát adott, hogy Isten jóságának apostolai legyenek.

Ternyák érsek szólt arról is, hogy a vértanú püspök vallotta: a válaszútnál mindig a nehezebbiken kell továbbmenni, mert az az igaz út. Arra bíztatta az emlékmisén megjelenteket, hogy gondoljanak az üldözöttekre, imádkozzanak az elesettekért, de senki ne maradjon meg a szavaknál, tevékeny szeretettel hozzon áldozatot is értük. A szentmise befejezéseként az egri főpásztor Pápai Lajos győri püspökkel Boldog Apor Vilmos szarkofágjához vonult, ahol közös imádsággal emlékeztek a vértanúról.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .