Engedélyezték a pápamobil egyedi rendszámát

Fotó: Vatican News

 

A jogszabály felhatalmazza a romániai és az országba látogató magas rangú külföldi tisztségviselők védelmét, illetve a kiemelt jelentőségű intézmények őrzését ellátó kormányőrséget (SPP), hogy gépjárműparkjába fölvegye a pápa szállítására használt, egyedi rendszámmal ellátott gépkocsikat, és azokkal közlekedhessen a román közutakon, május 31. és június 2. között.
A Szentatya látogatásának idejére a román fél biztosítja a pápamobilokat, de a Vatikán azt kérte, hogy a pápát szállító gépjármű Romániában is ugyanazzal az egyedi rendszámmal közlekedjen, amit a Szentatya valamennyi látogatása során használnak szerte a világban. A sürgősségi kormányrendelet indoklása szerint a román törvények nem tennék lehetővé ilyen speciális rendszámú járművek közlekedését a közutakon, és ha nem teremtenék meg ennek jogszabályi feltételeit, akkor Románia lejáratná magát a protokoll megsértésével.
A Magyar katolikus lexikon szerint a vatikáni járműparkban található pápamobilokat az egyházfő által fölkeresett vendéglátó országok ajándékozták a Szentszéknek. Rendszámukon a SCV (Stato Città del Vaticano) jelzés olvasható, fehér alapon piros betűkkel. Ez a színjelzés és az SCV 1 rendszám 1987 óta kizárólag a pápát illeti meg. A Renault-csoporthoz tartozó piteşti-i Dacia-üzem csütörtökön megerősítette, hogy Ferenc pápát egy Duster típusú személygépkocsival fogják szállítani bizonyos útvonalakon.
Ferenc pápa május 31. és június 2. között látogat Romániába.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .