Emberségünk felragyog

Fotó: Conferencia Episcopal Española

 

Az eseményen hazánkat öt szakember képviselte: Kámán Veronika és Gábor Miklós a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottsága, Vízvárdy Rita szociális testvér az Országos Hitoktatási Bizottság részéről, valamint Serfőző Levente, a Szeged–csanádi egyházmegye ifjúsági és kateketikai referense és ­Németh Norbert szombathelyi egyetemi lelkész. A konferencia munkáját egy magyar önkéntes, Szaplonczay Máté görögkatolikus papnövendék is segítette.
A résztvevők a fiatalok kísérésének különböző területeiről hallgathattak előadásokat a téma szakembereitől, valamint megismerhették egymás tapasztalatait, a „jó gyakorlatokat” és az új kezdeményezéseket az ifjúságpasztorációval kapcsolatban.
A szimpózium liturgikus fénypontját a Sagrada Família-székesegyházban március 30-án bemutatott szentmise jelentette, melynek fő­celebránsa Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek, a CCEE elnöke volt. A szentmise előtt a résztvevőket Gaudí munkásságának két szakértője: Etsuro Sotoo szobrászművész és Armando Puig teológus vezette be a Sagrada Família-templom történetébe. Március 31-én, az utolsó nap délelőttjén Lorenzo Baldisseri bíboros, a püspöki szinódus főtitkára a fiatalokat középpontba állító 2018-as szinódus előkészületeiről beszélt a hallgatóságnak. Elmagyarázta a szinódus folyamatát és különböző állomásait, azt, hogy miként jutunk el az előkészítő dokumentumtól és az ahhoz kapcsolódó kérdőívtől az Instrumentum laborisig (munkadokumentum), amely a szinódusi atyák megbeszéléseinek alapját képezi. Elmondta, hamarosan hozzáférhetővé válik a „fiatalok szinódusának” weboldala, amelyen a kérdőív is megtalálható lesz.
A barcelonai szimpózium tapasztalatait Angelo Bagnasco, a CCEE elnöke összegezte. Hangsúlyozta, a nevelő alakja és küldetése rendkívüli fontossággal bír korunkban, amelyet „a semmi kultúrája” jellemez. A keresztény nevelőnek Krisztusra kell tekintenie. Ha napjaink kultúrája nem tudja megszólítani a fiatalokat, ha nem tud semmi olyat mondani, ami élettel tölti meg a szívet, akkor nézzünk Jézusra, akinek személyében minden emberi erény felfénylik, és felragyog az ember teljes embersége; az az emberség, amelyet korunk már nem feltétlenül ismer fel, mert egy változékony alakzattá redukálta az emberi személyt – fogalmazott Bagnasco bíboros.
A CCEE elnöke egy felhívással zárta az ifjúság­pasztorációs szimpóziumot: „Nagy rokonszenvvel és bizalommal fordulunk a fiatalok nemzedékeihez. Rajtunk múlik, hogy új evangelizálókká legyünk, meggyőződve arról, hogy napjainkban az evangelizálás annyit tesz: megtanítani az embereknek az élet mesterségét. Korunk sokat követel, és mi ezt a kort kaptuk a gondviseléstől – öleljük magunkhoz bizalommal és szeretettel.”

Forrás: CCEE (VN)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .