Emberhalász világháló: Ünnepeld meg az életet!

Az internet a szükséges folyamatosságnak is jó terepe, hiszen a hagyományos formákkal (például rádióban, tévében vagy óriásplakátokon, szórólapokon megjelenő hirdetésekkel) ellentétben a világhálón mindig elérhetők vagy megoszthatók másokkal az ott lévő gondolatok, képek, hangok, villanások. Catholic Vote (Katolikus szavazat) néven indult el 2008- ban chicagói civil kezdeményezésre egy katolikus szellemiségű, de szándéka és látogatottsága szerint mindenkihez szóló honlap, amelyen nem pusztán beszélnek az internet nagyszerűségéről, hanem használják, csakugyan kiaknázva a technika folyton újuló lehetőségeit. Nem érik be gagyi megoldásokkal, mondhatni ütős klipjeik, szellemes megoldásaik azt is elérhetik vagy legalább röpke elgondolkodásra sarkallják, aki legfeljebb legyinteni szokott a katolikus jelző hallatán (tegyük hozzá, nemegyszer mi magunk adunk okot erre…). S az újvilági egyház jobb anyagi eleresztettségét emlegetőket is hűtsük le kissé: nem ám az amerikai püspöki kar támogatásából működik a honlap – magánszemélyek adják össze rá a pénzt.

Ha a catholicvote.org webcímre klikkelünk, jelenleg a „Life: Imagine The Potential” (Élet: képzeld el a lehetőséget) című háromrészes sportsorozat perdül elénk rögvest: a nagyjából egyperces filmek az élet értékére összpontosítva szólnak az örökbefogadásról, illetve az abortuszról. Ez utóbbival kapcsolatban finoman odadörgölik véleményüket az amerikai elnök orra alá. A föld napja alkalmából készített klipjükben pedig a Chicago utcáin az ő plakátjukkal köröző busz látható, illetve az utca emberei, akiket a járgányon olvasható feliratról kérdeznek: „Celebrate Nature’s Greatest Gift” (Ünnepeld a természet legnagyobb ajándékát!). A szöveg melletti képről egy kislány néz ránk, ujját a szája elé tartva csendre int, fülét állapotos édesanyja pocakjára tapasztja; a mama gömbölyű hasa egyben a Föld képét mutatja… Ja, és még valami: vasárnap ne keresgéljen senki a Catholic Vote honlapján. Illetve az egyik héten mégis látogasson oda, és ne csodálkozzon, ha nem léphet tovább, csak az itt látható (vagy hasonló) képpel találkozik, melyen a szerkesztők azt üzenik: „Köszönjük a látogatást. Elnézést, vasárnap zárva vagyunk. Menj templomba. Olvass egy könyvet. Sétálj. Hívd fel egy barátodat. Ünnepeld meg az életet. Viszlát holnap.” Hát igen, így is lehet. Az élet és a többi értékünk tisztelete is barátságosan az igazi.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .