Éltető kapcsolatok

„Szolgálatunkban fontosnak tartjuk, hogy éltető kapcsolatokat építünk: magunkkal, egymással és Istennel, közösségben és közösségek között” – szerepel a pasztorális helynökség küldetésében. Ennek jegyében rendeztek találkozót a szegedi Katolikus Házban, mintegy száz résztvevővel. Nemcsak a Szeged-Csanádi, hanem a Temesvári és a Nagyváradi Egyházmegyéből is érkeztek érdeklődők.
A szervezők olyan előadókat hívtak meg, akik megújult lendülettel keresik a plébániai közösségek fejlődésének lehetőségeit. Kondé Lajos pasztorális helynök köszöntőszavai után elsőként Nyéky Kálmán, a siófoki Sarlós Boldogasszony-templom plébánosa tartott előadást. Michael White és Tom Corcoran Újraépítve című könyvéhez kapcsolódva, személyes példák és tapasztalatok alapján arról beszélt, hogy mit jelent a közösségek megújulása az Egyházban. Az előadó kérdéssekkel vonta be a hallgatóságot a téma közös átgondolásába. Ezután Süvegesné Rudan Margit és Süveges Gergő bemutatta, hogy a Natural Church Development (NCD) elnevezésű természetes közösségfejlődés rendszere milyen lépésekben és milyen eszközökkel tud segíteni a plébániai közösségek fejlődésében. A nap műhelymunkával folytatódott: a kiscsoportos beszélgetések résztvevői olyan témákról folytathattak eszmecserét, amelyek különös odafigyelést igényelnek a közösségek életében, missziós tevékenységében.
Az oltár körül szolgálók lelkiségéről szóló műhelyben a liturgiában tevékenykedő világiak szolgálatának jelentőségéről, nehézségeiről és missziós hatásairól beszélgettek, Nyéky Kálmán vezetésével. A zenei szolgálattal foglalkozó műhelyben – Bucskóné Lehota Ágota, a pasztorális helynökség munkatársa irányításával – főként arról esett szó, hogyan tudja szolgálni a zene a liturgiát. A Süvegesné Rudan Margit és Piros Adorján által vezetett műhely az NCD rendszerét mutatta be: a természetes közösségfejlődés rendszere az ajándékalapú szolgálatot említi a közösségi élet egyik meghatározó jellemzőjeként, azokra az ajándékokra építve, melyeket a közösség tagjai a Szentlélektől kapnak. Süveges Gergő az egyházközségi médiáról, annak kihívásairól és missziós lehetőségeiről vezetett beszélgetést. A rendezvény végén Kondé Lajos pasztorális helynök hangsúlyozta: meghívást kaptunk, hogy ne álljunk meg a kitárt kapuban, hanem lépjünk be rajta, és ki-ki a maga közösségében ossza meg másokkal a kapott gyümölcsöket, kamatoztassa a tanultakat.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .