Elszántsággal, keresztény értékrenddel…

Magyarországon bizonyosan ez az első Katolikus Labdarúgó Akadémia.

Miben érhető majd tetten a katolikus szellemiség?

– A szeged-csanádi egyházmegye az akadémia fenntartója, és biztosítja, hogy az oktatás, nevelés, képzés terén egyaránt, valamint az akadémia mindennapi életében a keresztény értékrend érvényesüljön. A növendékek a gyulai Karácsony János Általános Iskola és Gimnázium diákjaiként végezhetik iskolai tanulmányaikat. A katolikus jelző tehát azt jelenti, hogy a katolikus egyház a fenntartó, másrészt utal a szellemiségre, végül pedig a jelentkezők számára is világos jelzés kíván lenni.

Kell-e tandíjat fizetni?
– Semmiképpen sem. Mindössze a bentlakó diákoknak kell a kollégiumi díjat téríteniük, ugyanúgy, mint az ország bármely önkormányzati iskolai kollégiumában.

Kik tanítják labdarúgásra a fiatalokat?
– A futball világában szaktudásukkal elismertséget szerzett szakemberek. Varga Zoltán szakmai tanácsadó neve nemzetközileg is kiemelkedő a labdarúgás világában. A sportigazgató Baranya István. Valamint három, szintén ismert, számos válogatottsággal rendelkező szakember edzőként dolgozik nálunk: Máté János, Takács László és Horváth Péter.

Honnan várnak növendékeket?
– A bentlakásos képzésre (7. és 8. osztály) Magyarországról és a Kárpát-medence bármely részéből, tehát a határokon túlról is szívesen fogadjuk a tehetséges érdeklődőket. Számukra kollégiumi ellátást tudunk biztosítani. Az 5. és 6. osztályosokat Gyuláról és környékéről, ahonnan naponta lehetséges a bejárás.

Milyen feltételeknek kell megfelelniük a jelentkezőknek?
– Az intézmény nem sportiskolaként működik (melyekből szép számban találunk az országban), hanem kifejezetten azok jelentkezését várjuk, akik tehetségről tudnak tanúságot tenni a labdarúgásban, és megfelelő akarattal, elszántsággal rendelkeznek ahhoz, hogy a profi labdarúgóvá váláshoz szükséges kemény edzésmunkát és felkészülést vállalják. A felvételhez nélkülözhetetlen szempont az is, hogy a keresztény értékrendet elfogadják a nevelésben, a képzésben és az oktatásban egyaránt.

Meddig és milyen formában lehet jelentkezni?
– Június 2-ig várjuk a jelentkezéseket írásban. A jelentkezési lap letölthető a világhálóról (a www.gyulaplebania.hu vagy a www. szeged-csanad.egyhazmegye.hu oldalakról).
Ezt kell visszaküldeni kitöltve a grosicsakademia @gmail.com elektronikus címre, vagy kinyomtatva az 5700 Gyula, pf. 80. postacímre. A felvételi időpontjáról és körülményeiről egyedileg értesítjük az érintetteket.

Grosics Gyula
1926-ban született Dorogon, és tizenhárom évesen a dorogi AC csapatában kezdte sportpályafutását. 1950-ben került a kor sztárcsapatához, a Budapesti Honvédhez. Ő állt az Aranycsapat kapujában 1948 és 1954 között is, amíg a válogatott egyetlen mérkőzést sem veszített el. Tagja volt az 1952-es helsinki olimpiai bajnok csapatnak, az 1952-es Európa Kupa-győztes, valamint az 1954-es svájci világbajnokságon második helyezett együttesnek is. Három világbajnokságon szerepelt, illetve részese volt a legendássá vált, a londoni 6:3-as magyar győzelemmel záruló mérkőzésnek is.
A sportsajtóban elterjedt beceneve „a fekete párduc” volt. Aktív sportolóként, edzőként, de később, nyugdíjasként is a magyar sportélet aktív tagja maradt.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .