Előretekintés a 2009-es esztendőre: A világegyház várható eseményei

A Szentatya béke világnapi üzenete az enciklikának mintegy rövid foglalata volt. Idén ünneplik a ferences rend alapításának 800. évfordulóját. A közeljövőben hat szentté avatás várható: Zygmunt Felinski (1822-1895) egykori varsói érseket, Arcangelo Tadini (1846-1912) olasz, Francesco Coll y Guitart (1812-1875) spanyol, Rafael Arnaiz Baron (1911-1938) spanyol, Marie de la Croix Jugon (1792-1879) francia és Catarina Volpicelli (1839-1894) olasz papot, szerzetest és nővért avatja szentté XVI. Benedek pápa.

Az esztendő folyamán számos megemlékezés lesz arról, hogy V. Kelemen pápa 700 évvel ezelőtt, 1309-ben telepedett le Avignonban. Ezzel kezdődött a pápák úgynevezett avignoni fogsága, mely 1378-ig tartott.

Január 13-18. A családok IV. világtalálkozója Mexikóvárosban. A Szentatyát Tarcisio Bertone bíboros államtitkár képviseli.

Január 19-21. Az iszlámmal való kapcsolatok európai bizottsága Münchenben ülésezik.

Január 25. A spanyolországi Tarragonában Szent Fructuosus püspök és két diakónusa, Szent Augurius és Szent Eulogus vértanúságának 1750. évfordulóját ünneplik.

Január 25. Az aggiornamento, azaz a megújulás jegyében XXIII. János pápa hivatalosan meghirdette a II. vatikáni zsinatot. Idehaza ezen a napon mutatják be az Új Ember legújabb könyvét, melyben kortársai emlékeznek Boldog XXIII. János pápára.

Február 19-22. Az európai püspöki konferenciák tanácsa és az európai egyházak konferenciája (KEK) közös bizottságának évi ülése Esztergomban.

Márciusban XVI. Benedek pápa afrikai apostoli látogatása az afrikai Kamerunban és Angolában. Kamerun viszonylag békés közép-afrikai ország. Itt fogja átadni a pápa az októberi, Afrikával foglalkozó szinódusi ülés előkészítő dokumentumát. Az Atlanti-óceán partján fekvő Angolát evangelizálásának 500. évfordulója alkalmából keresi fel. A Szentatya várhatóan márciusban tesz eleget Róma városi tanácsa meghívásának, és a városi tanács előtt beszédet mond. Tudományos konferenciával emlékeznek meg arról, hogy 1800 évvel ezelőtt, 209-ben látott napvilágot Alexandriai Kelemen nyolckötetes munkája, a Stromata (Szőnyegek). A szerző a hit értelmi megalapozását keresi. Ezzel Alexandriai Kelemen a keresztény humanizmus megteremtője lett, melynek csúcspontja a szeretet.

Március 3-8. A délkelet-európai püspöki konferenciák elnökeinek 9. találkozója a törökországi Iskanderumban. Az év folyamán várható XVI. Benedek pápa A názáreti Jézus című könyve II. kötetének megjelenése.

Áprilisban Európa-szerte megemlékeznek arról, hogy 900 éve hunyt el Canterburry Szent Anzelm. Itáliában született, normandiai bencés kolostorban alkotott, majd Canterbury érseke lett.

Május folyamán országos megemlékezések lesznek Romániában II. János Pál pápa tíz évvel ezelőtti látogatásáról. Ez volt az első alkalom, hogy a pápa egy többségében ortodoxok lakta országot keresett fel.

Május 4-7. Európai kateketikai kongresszus Rómában.

Május 24. XVI. Benedek pápa a montecassinói bencés főmonostorba látogat.

Júniusban az Észak-afrikai Régió Püspöki Konferenciája ülésezik Tuniszban. Az év második felében – a júniusi európai parlamenti választások után – kerülhet sor a pápa beszédére az Európai Parlamentben

Torinóban a székesegyházban kiállítják a Krisztus halotti lepleként tisztelt ereklyét. A Szentatya is felkeresi a kiállítást.

Június 21. XVI. Benedek pápa felkeresi Szent Pio atya (1887-1968) sírját San Giovanni Rotondóban. A pápa felkeresi a velencei biennálét. Ennek lehetőségéről nyilatkozott Ravasi érsek, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke.

Július 2-5. Az európai hivatásszolgálat (EVS – European Vocation Service) évi ülése Rómában a CCEE rendezésében. Július 6-12. Az egyetemi hallgatók európai kongresszusa Rómában és Vergatában.

Július 9-13. Az európai püspöki konferenciák titkárainak évi konferenciája.

Szeptember 6. XVI. Benedek pápa az umbriai Viterbóban és Bagnoregióban tesz lelkipásztori látogatást. Szeptemberben az európai papi tanácsok küldöttgyűlése lesz Rómában.

Októberben a püspöki szinódus Afrika lelkipásztori kérdéseivel foglalkozó részleges ülése lesz Rómában. Világszerte megemlékeznek róla, hogy III. Ince pápa 800 évvel ezelőtt, 1209-ben hagyta jóvá a ferences rendet. Akkoriban Szent Ferencnek még csak tizenegy társa volt. Tíz évvel később háromezren, Ferenc halálakor, 1226-ban már ötezren voltak

Ugyancsak 800 évvel ezelőtt, 1209-ben a Kármel-hegyen élő néhány remete életszabályt kért a jeruzsálemi latin pátriárkától. Ez volt a kezdete a karmelita család születésének. Tudományos konferenciákkal és ökumenikus istentiszteletekkel emlékeznek meg arról, hogy a katolikus és a lutheránus egyház vezetői tíz évvel ezelőtt, 1999. október 31-én Ausburgban közös nyilatkozatot írtak alá a megigazulásról.

Október 1-4. Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának plenáris ülése Párizsban. Európai katolikusok találkozója Gdanskban a II. világháború kitörésének 70. és a berlini fal leomlásának 20. évfordulóján. A római Szent Egyed közösség XXIII. béketalálkozóját Krakkóban és Auschwitzban rendezi.

Október 2-4. A Kolping-Európa Pozsonyban tartja kongresszusát. „A szabadság kötelez – a jövőt felelősen kell alakítani.”

Október 26. A CCEE és az afrikai püspöki konferenciák szimpóziumának (SECAM) közös bizottsága találkozik Rómában.

November 11-12. Az európai püspöki konferenciák sajtószóvivőinek évi ülése Rómában.

November 12-15. A médiával foglalkozó európai püspöki bizottság plenáris ülése az internetkultúráról Rómában.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .