Előretekintés a 2009-es esztendőre: A magyar egyház tervei közt szerepel…

Január 1-jén szerte a világban, így hazánkban is Szűz Mária istenanyaságának ünnepét és a béke világnapját tartják. Bíró László kinevezett katonai ordináriust ünnepi szentmise keretében 9-én iktatják be hivatalába a Szent István-bazilikában. 11-én, Szombathelyen püspöki szentmise keretében emlékeznek Boldog Batthyány-Strattmann Lászlóra. 12-én a székesfehérvári egyházmegyéhez tartozó Don-kanyar Emlékkápolnánál gyújtanak emléktüzet. 16-17-én Domaszék-Zöldfáson Isten igéje megújít címmel a szegedi egyházmegye tart lelkipásztori napokat. 17-én, Körmenden a Szent Erzsébet-templomban mondanak szentmisét Boldog Batthyány-Strattmann László halálának 78. évfordulóján. 18. és 25. között tartják országszerte az ökumenikus imahetet. 27-28-án Debrecenben szerveznek káplántovábbképzést.

Február 2-án tartják a Megszentelt Élet Napját. Debrecenben 9-12. között papi lelkigyakorlat lesz. 14-én Nyíregyházán találkoznak a fiatalok és a szerzetesek. 22-én országos gyűjtést tartanak a katolikus iskolák javára. Szegeden 28-tól március elsejéig rendezik a Házas Hétvége mozgalom első hétvégéjét Szeged- Alsóvároson.

Március 7-én Szegeden tartják a huszadik egyházmegyei családnapot, míg Debrecenben az akolitusok továbbképzésére kerül sor. 27- 29. között Szegeden tartják a Tesz-Vesz Tavaszt. 29-én országos gyűjtés lesz a Szentföld javára.

Április 2-án sokfelé az országban, így Szombathelyen is a székesegyházban püspöki szentmise lesz II. János Pál pápa halálának negyedik évfordulója alkalmából. 25-én a debrecen-nyíregyházi egyházmegye ifjúsági találkozója, valamint a Szent Pál-évi hittanverseny döntője lesz. Szegeden ebben a hónapban tartja a Katolikus Egyetemi Lelkészség a Városi Keresztutat

Május 9-én, Nyíregyházán a Szent Imre Gimnáziumban találkoznak a lelkiségi csoportok, Szeged-Szentmihályon 8. és 10. között jegyes hétvége lesz a Házas Hétvége mozgalom szervezésében. 15-én egyházmegyei gyermeknapot tartanak Nagykálló-Harangodon. A székesfehérvári egyházmegye minden templomában 21-én szentségimádást tartanak. Spányi Antal püspök e szavakkal fordul ebből az alkalomból híveihez, papjaihoz: „Szeretettel hívom egyházmegyénk hívő közösségét, hogy május 21-én, a régi áldozócsütörtökön délután 5 és 7 között egyházmegyénk minden templomában legyen lelki megújulásunkért és bűneink bocsánatáért engesztelő és könyörgő imádság, és ebben az imádságban legyünk egyek Urunk színe előtt. Imádkozzunk egyházmegyénk meghirdetett szándékaira, Kaszap István, Prohászka Ottokár püspök és Bogner Mária Margit boldoggá avatásáért, a világban üldözést szenvedő keresztényekért és a megosztott magyar társadalom erkölcsi megújulásáért”

31-én a debrecen-nyíregyházi egyházmegye megalakításának és Bosák Nándor megyés püspök kinevezésének tizenöt esztendős évfordulója lesz.

Június 5-én a debrecen-nyíregyházi egyházmegyében a Szent Anna-székesegyház felszentelésének ünnepe lesz. 6-án a szombathelyi egyházmegyéhez tartozó Szentpéterfán családi juniálist rendeznek.

Július 5-én szerte az országban a pápa karitatív céljaira rendezik a „péterfillérek” gyűjtését. A szeged-csanádi egyházmegyéből két turnusban 3-13., illetve 18-27. között ifjúsági zarándoklatot tartanak Taizébe.

23-26. között a debrecen-nyíregyházi egyházmegyéből gyalogos zarándoklat indul Máriapócsra.

Október 18. a missziós világnap.

November 22-én Szent Erzsébet-napi gyűjtés lesz a Katolikus Karitász javára. A pécsi egyházmegye 2009-ben alapításának ezeréves jubileumát ünnepli. Advent első vasárnapján nyitotta meg a programokkal teli millenniumi évet Mayer Mihály megyés püspök. Az ünnepi esztendő programjai nemcsak Pécsre korlátozódnak, hanem az egyházmegye minden egyházközségét érinti, hogy az ezer esztendővel ezelőtt megkezdett utat továbbra is egy közösségként, Krisztus nyomdokain járják. Egy programfüzet készült, mely tartalmazza a plébániák millenniumi programjait. Ezáltal szolgálva azt, hogy egymást megismerve és erősítve ünnepeljenek és imádkozzanak Krisztushoz, kérve, hogy fénye mindig kísérje, töltse be az egyházmegye életét.

A Tábori Püspökség tervezi katonai ima- és olvasókönyv, kalendárium kiadását. A hagyományoknak megfelelően megy a lourdes-i katonai zarándoklatra. Megtartják a Nemzeti Katonai Zarándoklatot és családi napot Makkosmárián, illetve a gyerektábort Zalaváriban. Szeretnének klubhelyiséget kialakítani a püspökség székházában. Filmklubot, hallgatói klubot terveznek ugyanitt. Lesz versmondó verseny, Szent Iván-éj a székház udvarán és Mikulás-ünnepség is. Az év során lesz ünnepélyes felnőtt keresztelés és bérmálás. Munkatársaik rendszeresen járnak az egyházi iskolákba, hogy előadások és vetítések keretében mutassák be a tábori lelkészi szolgálatot és a Magyar Honvédséget.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .