Előkészületek a téli krízisidőszakra

Fotó: WBUR

 

A területi diszpécserszolgálatok huszonnégy órában várják a lakossági bejelentéseket, és krízisautót küldenek a földön fekvő, kihűléstől fenyegetett emberekért. A következő napokban Budapesten elindul a tavaszig közlekedő teajárat, melynek önkéntesei az esti órákban forró teát és szendvicseket visznek az utcán maradó hajléktalanoknak. A főváros forgalmasabb terein munkába állt a mozgó orvosi rendelő is, amely a helyszínen vizsgálja meg és látja el az intézményi elhelyezést elutasító embereket.
A téli hónapokban meghosszabbított nyitva tartással működnek a máltai szeretetszolgálat hajléktalan-ellátó intézményei. A fővárosban – ahol a budai oldal ellátásáért felel a máltai szervezet – naponta több mint ezerötszáz alkalommal találkoznak hajléktalan emberekkel a szeretetszolgálat szociális munkásai. Több száz ember talál menedéket a nappali melegedőkben, ahol a forró tea és az étkezés mellett lehetőség nyílik tisztálkodásra, mosásra, szociális ügyek intézésére, egyes helyszíneken számítógép használatára is. A segélyszervezet a hideg fokozódásával szükség szerint bővíti az éjszakai szálláshelyek számát. A fővárosi önkormányzat hozzájárulásával megnyitja a Rimaszombati úti kollégium auláját, és – ahogyan ez a korábbi években is történt – szükségszállássá alakíthatják a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos központjának tanácstermét is.
Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi Régiójának vezetője szerint tavasztól őszig az ellátószervezetek a legmagasabb szintű segítségnyújtásra törekszenek, a leghidegebb időszakban azonban „minden szóba jöhető megoldás elképzelhető, így az is, hogy lesznek olyan ideiglenes szükségszállások, ahol földre helyezett matracok várják az embereket. A legfontosabb, hogy férőhely hiánya miatt senkit sem szabad elküldeni, aki menedéket kér éjszakára”.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az ország egész területén hajléktalan emberek ezreit látja el naponta. Miskolcon 24 órás, az egész megyére kiterjedő diszpécserszolgálat, non­stop utcai gondozószolgálat és éjszakai krízisautó működik. A borsodi megyeszékhelyen a szeretetszolgálat naponta több mint kétszáz fő számára biztosít étkezést a népkonyhán és a teajárat megállóiban. Szegeden a máltai egészségügyi centrum a beteg hajléktalan emberekről is gondoskodik, az utcai szolgálatot mozgó orvosi rendelő és krízisautó egészíti ki. Az intézményben a kórházi ellátást követően lábadozhatnak az otthoni ápolást igénylő hajléktalan betegek. A kecskeméti rehabilitációs központ hat intézményében naponta átlagosan százötven ember jut ellátáshoz. Emellett a városi máltai szervezet az önkormányzattal együttműködve nappali melegedőt, szociális buszt, ruharaktárt, családok átmeneti otthonát és népkonyhát tart fenn.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat diszpécserközpontjának telefonszáma: 06/1-338-4186 – 2-es gomb.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .