Élő imalánc Lengyelország határain

Fotó: KAI

 

Rózsafüzér Királynője napján közel egymillió emberből álló imalánc vette körül Lengyelországot. A hívek több mint háromezer-ötszáz kilométer hosszan, az ország – határ közelében kijelölt mintegy négyezer helyen, háromszázhúsz templomban, valamint hajókon, hegycsúcsokon és repülőtereken is rózsafüzért imádkoztak.
A Rózsafüzér a határon elnevezésű akciót egy világi hívekből álló csoport kezdeményezte, a lengyel Egyház pedig megnyitotta templomait, és szentmisére hívta az imádsághoz kapcsolódó híveket. A szervezők a fatimai jelenések 100. évfordulójához, valamint Rózsafüzér Királynőjének napjához kötötték kezdeményezésüket.
A törökök felett Lepantónál aratott győzelem (1571. október 7.) után Szent V. Piusz pápa, aki domonkos szerzetes volt, az ég iránti hálából az évfordulóra elrendelte a Győzelmes Miasszonyunk ünnepét, és a loretói litániába bevezette a „keresztények segítsége” megszólítást. A diadalt az egész keresztény világ a rózsafüzér imádkozásának és a Szűzanya segítségének tulajdonította. Maga a pápa is a rózsafüzért imádkozta az ütközet ideje alatt, s közben látomása volt a győzelemről. Az ünneplést – október első vasárnapjára téve – XIII. Gergely pápa terjesztette ki, kezdetben csak azokra a templomokra, amelyek rendelkeztek rózsafüzér-oltárral. 1716-ban, a szintén a törökök felett aratott péterváradi győzelem után XI. Kelemen az egész Egyház számára elrendelte az ünnepet, majd Szent X. Piusz 1913-ban visszahelyezte október 7-ére. A Rózsafüzér Királynője nevet Szent XXIII. János pápa adta az emléknapnak, 1960-ban.
Az imalánchoz csatlakozó lengyelországi katolikusok buszokkal és vonatokkal indultak az országhatárra, ahol a délelőtti szentmisék után délután két órakor egyszerre kezdtek el rózsafüzért imádkozni. A kijelölt határ menti templomokon kívül a résztvevők a határokhoz közel fekvő városok főterein, határátkelő pályaudvarokon, a határfolyók és a Balti-tenger partján, hajókon, több hegycsúcson, valamint tíz különböző lengyelországi repülőtéren működő kápolnában is imádkoztak. A Tátrában és a Beszkidekben a szomszédos Szlovákia és Csehország lakosai is csatlakoztak hozzájuk, a lengyel–német határ közelében fekvő Siekierki községbe Berlinből és Hamburgból is érkeztek imádkozók. A Gdańsk kikötőváros közelében fekvő Westerplattén – ahol a második világháború első ágyúlövései dördültek el – gyerekek imádkoztak. Az akcióban negyvenhárom európai – mindenekelőtt brit, valamint tizenkét amerikai egyesült államokbeli – városban élő lengyelek is részt vettek a helyi templomokban. A tátrai üdülőközpontban, Zakopanéban az imalánchoz kapcsolódóan elhangzott homíliájában Marek Jędraszewski krakkói érsek hangsúlyozta: az egybegyűltek földrészünk népeiért is imádkoznak azért, „hogy megértsék: ha azt akarjuk, hogy Európa megmaradjon Európának, akkor vissza kell térnünk kultúránk keresztény gyökereihez”. A lengyel püspöki konferencia szóvivője október 6-án úgy fogalmazott: a Rózsafüzér a határon imalánc a tavaly júliusban Ferenc pápa részvételével megtartott krakkói katolikus ifjúsági világtalálkozó óta a legnagyobb vallási rendezvény Európában.

Forrás: MTI, KAI

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .