Vatikán

A Regina Coeli imádság után arra szólította föl a libanoniakat, hogy hagyjanak föl az agresszióval, mert a párbeszéd, a kölcsönös megértés és az ésszerű kompromisszum keresése az egyetlen út, amely visszaállítja a biztonságot az országban, hogy lakói méltó és reményteli jövő elé nézhessenek.

II. Karekin örmény pátriárka a Szentatyánál

XVI. Benedek pápa május 9-én fogadta II. Karekint, minden örmény pátriárkáját és katholikoszát. A pátriárka meghívta a pápát örményországi látogatásra. „Hosszúnak és fáradságosnak tűnhet az út a keresztények teljes és látható egységének helyreállításához” – állapította meg a pápa. Még sokat kell tennünk azért, hogy begyógyítsuk a megosztottság mély és fájdalmas sebeit, amelyek eltorzítják Krisztus testét. A Szentlélek azonban meglepő és gyakran váratlan módon vezeti továbbra is az egyházat. Jelentős haladást értek el a katolikus és az örmény apostoli egyházat elválasztó doktrinális ellentétek tisztázásában, főleg a krisztológiai kérdésekben. Eredményes munkát végzett az elmúlt öt évben a vegyes bizottság is, amelynek az örmény apostoli egyház is tagja. A Szentatya annak a reményének adott hangot, hogy a bizottság segít megvalósítani a teljes és látható szeretetközösséget, hogy eljöhessen a nap, amikor hitbeli egységünk révén együtt ünnepelhetjük az Eucharisztiát.

„Nyissátok meg szíveteket a mianmari szenvedők előtt!”

XVI. Benedek pápa május 7-én, a szerdai általános kihallgatás végén fájdalommal teli szavakkal felhívást intézett a nemzetközi közösséghez, hogy siessen a ciklon sújtotta Mianmar lakosságának megsegítésére. A Szentatya utalt rá, hogy üzenetben biztosította szolidaritásáról az ország püspöki konferenciájának elnökét. Lélekben közel érzi magát mindazokhoz, akiket ez a természeti katasztrófa sújtott. Ismételten mindenkit arra szólított fel, hogy nyissa meg szívét a nagylelkűségnek, és a segélyek összehangolásával enyhítsék e rettenetes tragédia áldozatainak szenvedését.

A pápa fogadta Rowan Williams anglikán prímást

XVI. Benedek április 5-én fogadta Rowan Williams anglikán prímást, Canterbury érsekét. Mary Papworth, az érsek szóvivője szerint az érsek két okból érkezett Rómába. Április 6-tól május 8-ig Rocca di Papában hetedik alkalommal tartották meg az iszlám-keresztény szemináriumot. Rowan Williams római útjának másik oka, hogy David Richardson, az érsek új szentszéki képviselője, a római anglikán központ igazgatója most lépett hivatalába. (SIR/MK)

Látogatás Genovába és Savonába

XVI. Benedek pápa május 17-én és 18-án lelkipásztori látogatást tesz az észak-olaszországi Liguria tartományba. Május 8-án közölték a kilencedik olaszországi apostoli út részletes programját. Május 17-én, szombaton Savonában a pápa meglátogatja az Irgalmasság Szűzanyja szentélyét, és szentmisét mutat be a Piazza del Popolo téren. Aznap este Genovába utazik, ahol vasárnap reggel a Védelmező Szűzanya kegyhelyére látogat. Ezután kerül sor a Gaslini Gyermekkórház orvosaival és gyermekbetegeivel való találkozóra. A város Piazza Matteotti terén találkozik majd a Szentatya a fiatalokkal, és együtt imádkozzák el az úrangyala imádságot. Május 18-án, vasárnap délután XVI. Benedek szentmisét mutat be a Piazza della Vittorián, majd visszatér a Vatikánba.

A látogatásról Angelo Bagnasco bíboros, Genova érseke és az olasz püspöki konferencia elnöke nyilatkozott. Elmondta, hogy nagy várakozás és készülődés előzi meg a pápai utat. Minden plébánián a felkészülés jegyében szentségimádást tartanak. Az egyházi és a polgári hatóságok szoros együttműködésben készítik elő a lelkipásztori utat.

Boldoggá avatások

Maria Rosa Flescht (1826- 1906), a waldbreitbachi ferences nővérek alapítóját a trieri dómban május 4-én avatták boldoggá. Candelaria de San José (1863-1940) rendalapító boldoggá avatása április 27- én volt Venezuela fővárosában, Caracasban. Maria Maddalena del’Incarnazione (1770-1824) rendalapító boldoggá avatása pedig május 3-án Rómában, a lateráni Szent János-bazilikában volt. XVI. Benedek pápa csak a szentté avatásokat vezeti személyesen. A boldoggá avatásokat megbízott bíboros végzi. (KNA)

Kínai zeneművészek hangversenye

A Kínai Filharmonikus Zenekar és a Sanghaji Opera kórusa hangversenyt adott május 7-én a Szentatya tiszteletére, Long Yu vezényletével. A műsoron szerepelt Mozart Requiemje, valamint Puccini Turandot című operájából a „Jázmin” néven ismert tradicionális kínai zenebetét. A koncert végén XVI. Benedek pápa beszédet intézett a kínai művészekhez, köszöntve az egész kínai népet. Rámutatott, hogy a közelgő olimpiai játékok az egész emberiség számára nagy értéket képviselő eseményt jelentenek. „A zene és a művészet a különböző népek és kultúrák közötti találkozás, egymás kölcsönös megismerésének és megbecsülésének kiváltságos eszközeivé válhatnak” – mondta többek között a pápa. Megköszönte a kínai zeneművészeknek, hogy a vatikáni hangverseny révén megjelenítették hazájuk élénk kulturális életének valóságát.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .