Európa

Az új elnök szerepe természetesen más lesz, mint amit az alapító Chiara Lubich töltött be hatvan éven át. Ő maga is többször beszélt erről, mint mondta, nem egy ember fog a helyébe lépni, hanem egy „emberekből álló test”: az általános tanács az elnökkel együtt, aki a legmélyebb közösségben lesz a társelnökkel, hogy mindig jótállhasson az egység karizmájáért. Maria Voce 1937-ben született a dél-olaszországi A jellóban. A mozgalmat 1959-ben ismerte meg, és negyvennégy éve él fokolár közösségben. Mivel teológiai és egyházjogi tanulmányokat folytatott, az utóbbi években a mozgalom általános statútumainak kiegészítésével és módosításával foglalkozott. Felelőse volt a mozgalomban nemrég született „Közösség és Jog” nevű kezdeményezésnek, mely az igazságügy területén tevékenykedő szakemberek és kutatók hálója. Tagja a tudományközi tanulmányi központnak, az Abba Iskolának is. Közvetlen tapasztalatra tett szert az ökumenikus és a vallásközi párbeszéd területén is. 1978-tól 1988-ig Törökországban élt, és közeli kapcsolatban állt a konstantinápolyi ortodox patriarkátussal, I. Bartholomaiosz pártiárkával, illetve más keresztény egyházak vezetőivel és a muzulmán világgal is. Giancarlo Faletti Astiban született 1940-ben. Annak ellenére, hogy egyháztól távoli környezetben nevelkedett, hamar megszületett benne az elhatározás, hogy komolyan elkötelezi magát az ifjúság körében és a keresztény önkéntesek közt is, hogy a szenvedők és a szegények mellé álljon. Tizenkilenc évesen ismerte meg a Fokoláre mozgalmat, és huszonöt évesen érett meg benne az elhatározás, hogy Istennek szentelje életét a fokolárban. Közgazdasági tanulmányokat végzett, majd vezető állást töltött be egy bankintézetben. Egy ideig felelőse volt a mozgalomnak Genovában és Lazióban is. Abban az időben szentelték pappá, amikor Róma felelőse lett.

Vatikáni bizottság vizsgálja a medjugorjei jelenéseket

Vinko Puljic bíboros, szarajevói érsek július 8-án megerősítette a hírt, miszerint a Vatikán bizottságot állított fel a medjugorjei Mária-jelenések vizsgálatára. A hercegovinai zarándokhelyet első alkalommal keresi fel hivatalos vatikáni küldöttség. „A bizottság egyrészt a jelenésekről folytat vizsgálatot, másrészt az ott aktív papok lelkipásztori tevékenységét elemzi” – fogalmazott a bíboros a sajtó képviselői előtt. A szarajevói érsek korábban többször is igyekezett közvetíteni a mostari püspök és a medjugorjei ferencesek közötti konfliktusban, amelynek mély történelmi gyökerei vannak. Az 1981. június 24-én kezdődött jelenések megítélése szintén fontos eleme ennek a nehéz helyzetnek. (Magyar Kurir)

Szlovák püspökök a hitoktatás védelmében

A szlovák püspökök július 5-én, Nyitrán véget ért konferenciáján a főpásztorok aggodalmuknak adtak hangot, hogy az elfogadás előtt álló „nemzeti nevelési program" veszélyezteti az elemi és a középiskolákban a hitoktatást. Felszólították a kormányt, hogy biztosítsák az iskolák tanrendjében a hetente legalább egy hittanórát. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .