Róma – Vatikán

Svájci gárdisták eskütétele

Harminc új gárdista tette le az esküt a Pápai Svájci Gárda zászlajára Fernando Filoni érsek, a vatikáni államtitkárság képviselője előtt a vatikáni Damasus-udvarban május 6-án. 1527-ben ezen a napon 147 svájci gárdista áldozta életét VII. Kelemen pápa megmentéséért, mikor V. Károly gyalogos zsoldosai betörtek a pápai állam területére. Az elesettek hősies helytállására emlékezve a gárda újoncai mindig az évforduló napján tesznek esküt. Az eskütételt megelőzően a gárdisták és családtagjaik vesperáson vettek részt Markus Büchel Sankt Gallen-i püspök vezetésével. Tarcisio Bertone bíboros a szentmise homíliájában hangsúlyozta: a gárdisták pápát védelmező szolgálata egyben a keresztény szeretet kifejeződése Krisztus és az egyház iránt, és amely teljes odaadást és komolyságot követel.

A svájci elnök a pápánál

Doris Leuthardot, a Svájci Államszövetség elnöke is részt vett az új gárdisták avatásán, majd fogadta őt XVI. Benedek pápa. A szívélyes hangvételű megbeszélésen érintették továbbá a társadalmi és gazdasági élet témáit, valamint az aktuális nemzetközi helyzethez kapcsolódó kérdéseket, különös tekintettel a vallásközi párbeszédre.

A kuvaiti emír fogadása

XVI. Benedek pápa május 6-án fogadta a kuvaiti emírt, Sabah Al Ahmad Al Jaber Al Sabah sejket. Beszélgetésük során olyan témákat érintettek, melyek egyaránt fontosak mindkét oldal számára, ilyen többek között a Közel-Kelet békéjének előmozdítása, a vallások közötti párbeszéd. Ezt követően szó esett az igen kis lélekszámú kuvaiti keresztény közösségnek az ország társadalmában betöltött szerepéről, majd e keresztény kisebbség alapvető és legfontosabb szükségleteiről is.

Az egyházjogi kódex kínaiul

A Vatikán honlapján már kínai nyelven is hozzáférhető az egyházjogi kódex teljes szövege. A Biblia és a Katolikus Egyház Katekizmusa után most a kódex is hivatalos kínai fordításban került az internetre.

A női szerzetesrendek legfőbb előljárói Rómában

Közel 800 szerzetesnő vett részt május 7-től 11-ig a háromévenként megrendezett tanácskozáson. Az idei ülés célja az volt, hogy áttekintsék azokat a helyzeteket, amelyek kihívást jelentenek a szerzetesnők számára a világban, továbbá hogy hallassák hangjukat, és elvigyék az emberekhez a prófétai világosságot. A plenáris ülés első három napján a résztvevők sorra vették a szerzetesi élet különböző prófétai és misztikus szempontjait.

A grúziai elnök a pápánál

Miheil Szaakasvili grúz elnököt május 7-én fogadta a pápa. A találkozó lehetővé tette a kétoldalú és a Grúzia életét érintő fontos kérdések megvitatását. A felek megújították elkötelezettségüket a kultúraközi csereprogramok iránt. Különösen elismerték a Nemzetközi Caritas pozitív humanitárius munkáját, amelyet a lakosság érdekében végez. Ösztönözték a különböző vallások híveinek békés együttélését a közjó érdekében. Ami a régió helyzetét illeti, annak a kívánságuknak adtak hangot, hogy minden nehézséget a párbeszéd és a tárgyalások útján oldjanak meg az érintett felek.

Megemlékezések Mindszenty Józsefről

A római magyarok május 6-án emlékeztek meg Mindszenty József bíboros halálának 35. évfordulójáról. Franc Rodé bíboros a Santo Stefano Rotondo-bazilikában mutatott be szentmisét. A Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregációjának prefektusa a következő szavakkal jellemezte Mindszenty József bíboros hercegprímás életszentségét: „Önátadás, a szeretet és a kereszt, lángoló szeretet Krisztus és az egyház, Isten népe és Magyarország iránt, az evangéliumért, a szabadságért, minden ember méltóságáért.” A szentmisén részt vett Németh László prelátus, a Pápai Magyar Intézet rektora, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és Balassa János, Magyarország szentszéki nagykövete is. Rodé bíboros felolvasott egy szakaszt abból a levélből is, amelyet II. János Pál pápa 1990. február 6-án intézett Paskai László bíboroshoz, Esztergom akkori érsekéhez. „Esztergom rendíthetetlen bíborosa a legkiválóbb erényekről tett tanúságot a katolikus család számára. Egy nagy lelkipásztor méltóságával viselte a töviskoronát, amelyet fejére helyeztek. Az egyház nemes alakjára emlékezünk benne, aki hosszú éveken át imádkozott és szenvedett népéért.” A L’Osservatore Romano című vatikáni napilap május 8-i számában emlékezett meg az évfordulóról, felidézve Mindszenty József bíboros alakját, életútját. A cikk kiemeli, hogy Mindszenty bíboros küzdelmének célja életének minden szakaszában az egyház szabadsága volt.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .