Európa

Szent Pio atya áthelyezése

Hívek ezrei vettek részt San Giovanni Rotondóban április 19-én Pio atya holtteste átvitelének szertartásán. Az ereklyéit tartalmazó érckoporsót tizenkét kapucinus szerzetes vette vállára, és körmenetben vitte a Kegyelmek Szűzanyja templomból a Pietrelcinai Szent Piónak szentelt templomba. Az új kriptát Marko Ivan Rupnik szlovén jezsuita szerzetes, mozaikművész alkotásai díszítik, Assisi Szent Ferenc és Szent Pio életéből vett epizódokkal. A keresztény hagyomány megkívánja, hogy amikor valakit szentté avatnak, új helyre kerüljenek földi maradványai, olyan templomba, amelyet róla neveztek el.

A portugál főpásztorok ülése

Fatimában április 21-én zárult a portugál püspöki konferencia 174. plenáris ülése Fatimában. Jorge Ortiga, Braga érseke (képünkön), a konferencia elnöke az ülésen mondott nyitóbeszédében XVI. Benedek pápa Caritas in veritate kezdetű enciklikájának szavait idézte, melyek a gazdasági átalakulás témáját érintik: ezzel is hangsúlyozva a probléma fontosságát. Olyan változásra van szükség, amely a szegényeknek és a leginkább szükséget szenvedőknek nyújt segítséget és támaszt. A portugál főpásztorok kifejezték örömüket a pápa közelgő portugáliai apostoli látogatása kapcsán, melyre májusban kerül sor. „A Szentatyával való találkozás megerősít majd minket hitünkben; új reménnyel és a szeretetre és igazságosságra irányuló lelkes lelkipásztori munkával tudjuk folytatni hivatásunkat” – fogalmaztak a portugál főpapok. A plenáris ülésen szó esett a kiskorúak ellen elkövetett visszaélésekről is, amelyeket a portugál egyház a legnagyobb figyelemmel kíván kezelni. Az egyház belső megújulásának szándékával néhány hónapja alapos helyzetfelmérésbe kezdett a portugál egyház, Együtt újragondolni a lelkipásztori teendőket mottóval.

Belga püspök lemondása

A Vatikán április 23-ai közlése szerint a XVI. Benedek pápa elfogadta a 73 éves Roger Vangheluwe brugge-i püspök lemondását, aki 1984 decembere óta töltötte be püspöki tisztét. A vatikáni közlemény szerint a püspök lemondását nyilvánosan is azzal indokolta, hogy ifjú papként egy fiatallal szexuálisan visszaélt. Az áldozattól már bocsánatot kért, és az egész katolikus közösségtől és a társadalomtól ugyancsak. André-Joseph Leonard brüsszeli érsek sajtókonferencián felhívta a figyelmet, hogy a lemondás azonnali pápai elfogadása mutatja, hogy a katolikus egyház e kérdésben nem ismer középutat.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .