Európa

Ülésezett a Medjugorje-bizottság

A Szentszék április 13-án tette közzé a hírt, hogy megtartotta első ülését a bosznia-hercegovinai helységgel kapcsolatos jelenségeket vizsgáló szakértők bizottsága. A bizottság elnöke Camillo Ruini bíboros, a pápa nyugalmazott római helynöke. Tagjai között van négy bíboros: Jozef Tomko, Julián Herranz, Vinko Puljic és Josip Bozanic zágrábi érsek, Angelo Amato szalézi érsek, Tony Anatrella prelátus, pszichoanalitikus, Pierangelo Sequeri, az alapvető hittan professzora, Maria David Jaeger ferences, Zdzislaw Józef Kijas minorita, Salvatore M. Perrella szervita professzor. A bizottság munkájában szakértőként részt vett Szentmártoni Mihály jezsuita, a Pápai Gergely Egyetem Lelkiségi Intézetének elnöke is. A bizottság munkája szigorúan titkos. A vizsgálat végeredményét a Hittani Kongregáció illetékeseinek nyújtják majd át.

Boldoggáavatás Spanyolországban

Április 18-án avatták boldoggá Bernardo de Hoyost, Jézus Szent Szívének első apostolát. Ez alkalomból Adolfo Nicolás, a jezsuiták általános rendfőnöke április 16-19-én Spanyolországba látogatott. A jeles eseményre Nicolás levelet fogalmazott a híveknek. Kiemeli az 1711 és 1735 között élt szerzetes erényeit: Bernardo de Hoyos pappá szentelése után nem sokkal, 24 éves korában hunyt el; életszentségének híre igen hamar elterjedt. Jézus Szíve iránti tisztelet és lelkesedés jellemezte. Arra szólít, hogy szeretetünkkel kövessük őt. Mivel Jézus társai vagyunk küldetésében, útja a mi utunk is – fogalmaz Adolfo Nicolás.

Melanchton halálának 450. évfordulója

Az evangélikus keresztények világszerte megemlékeztek Philipp Melanchton (1497-1560), a „legkatolikusabb” német reformátor (képünkön) évfordulójáról. 1560. április 19-én hunyt el Wittenbergben. Tübingenben 1512-14-ben asztronómiát, zenét, aritmetikát, geometriát tanult. Foglalkozott görög, héber és latin nyelvvel. Martin Luther 1546-ban bekövetkezett halála után a protestantizmus vezető alakja lett. Igyekezett az evangélikus tanítás világos előadására és egyszersmind az egyházszakadás elkerülésére.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .