Innen-onnan

Csütörtökön idézik föl ugyanis a „Metz Yeghern”, a „Nagy Rossznak” nevezett szomorú dátumot: annak a másfél millió örménynek az emlékét, akiknek kiirtását 1915. április 24-én kezdte meg a török kormány a letartóztatásokkal és deportálásokkal. A SIR olasz katolikus hírügynökség jelentése szerint Shaheenian archimandrita szent liturgiát vezet csütörtökön Milánóban, a Szent Ambrus-bazilikában. Ma mintegy három és fél millió örmény él hazájában, további nyolcmillióan pedig szerte a világban: főként az USA-ban, Oroszországban és Európában. Az örmény nép tette elsőként államvallássá a kereszténységet 301-ben. (KAP)

Paraguayban püspök-elnök

A választási bíróság megerősítette a hírt: a s z a v a z a t o k több mint negyven százalékával Fernando Lugo püspök (képünkön) lesz a dél-amerikai ország új elnöke. Pártja, a balközép Hazafias Szövetség a Változásért (APC) legyőzte a 61 éven át irányító Colorado pártot, amelynek jelöltje (Blanca Ovelar) mindössze 30,8 százalékot ért el. Történelmi fordulatról beszélnek az elemzők, amit a paraguayi püspöki konferencia elnöke is alátámaszt: Ignacio Gogorza püspök egy tévényilatkozatban arról beszélt, hogy bár Fernando Lugo föl van függesztve a szolgálat alól, továbbra is püspök, és a helyi egyház elfogadja a választás eredményét. Paraguay lakossága ezzel kimutatta, hogy változtatni akar, s ennek főszereplőjeként Fernando Lugót jelölte meg. (Vatikáni Rádió)

Békefutás Betlehemből Jeruzsálembe

II. János Pál pápáról elnevezett 250 főnyi békefutás indult április 18-án Betlehemből Jeruzsálembe. Ötven olasz, ötven palesztin és ugyanennyi zsidó sportoló a közel-keleti békéért tüntetve futja le a tíz kilométeres távot. (KAP)

Kazahsztán püspökei az ázsiai szövetségben

A kazahsztáni püspöki konferencia hivatalosan is tagja lett az Ázsiai Püspöki Konferenciák Szövetségének. A kazahsztáni püspöki konferenciát az astanai főegyházmegye, a karagandai egyházmegye és az almati egyházmegye püspökei alkotják. A volt szovjet köztársaság mintegy 15 millió lakosa közül 60 százalék muzulmán, 40 százalék keresztény, többségük ortodox. A katolikusok száma 250 ezerre tehető. Az Ázsiai Püspöki Konferenciák Szövetségének székhelye Hongkongban van. (Magyar Kurir)

Burundiban súlyosbodnak az ellentétek

Az afrikai Nagy Tavak vidékén ismét fokozódnak a helyi ellentétek. A közelmúlt éjjeli bombázás során véletlen támadás érte az apostoli nunciatúrát is, személyi sérülés nem történt. Burundiban több mint 2000 civil, főként nő és gyermek menekült el otthonából a hadsereg és felkelők közötti legutóbbi összecsapások miatt. Burundi még ma is a 13 éve húzódó polgárháborúból igyekszik kilábalni, amely több mint 250 000 ember életét követelte. (Magyar Kurir)

Bármelyik pillanatban mészárlás fenyeget

A Gázai övezet lakossága a végsőkig el van csigázva – nyilatkozta április 23-án Manuel Musallam, az egyetlen katolikus pap Gáza városban, amelyet 2000 márciusa óta nem hagyott el. Szerinte közel a döntő roham, és a palesztin nép támadásban fog kitörni a hadsereg ellen. „Amióta Izrael elrendelte a blokádot a Hamász mindennapos rakétatámadásai miatt, nincs benzin, élelem, áram is csak minden másnap. A mentők már nem mennek ki a helyszínre: vannak olyan sebesültek, akik elvérezve halnak meg, mert senki nem tudja őket kórházba vinni. (SIR/Vatikáni Rádió)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .