Innen-onnan

A moszkvai pátriárka húsvéti üzenete

Az L’Osservatore Romano április 3-i száma közzétette I. Kirill, Moszkva és az egész Rusz pátriárkájának (képünkön) húsvéti üzenetét, amellyel nagypénteken fordult híveihez. „Az egyszerű állampolgárok, csakúgy, mint egész nemzetek útja tele van nehézségekkel. Az egész világon ma sokan szenvednek ellenségeskedés, háborúk, szegénység, betegség, magány és az életükben megnyilvánuló összevisszaság miatt. A világ kétségbeesetten keresi a jobb életet. Megkísérli, hogy választ kapjon kérdéseire az emberi logika, a technológia, a politikai és gazdasági receptek által. Az egyház és a történelem azt tanúsítja, hogy Isten szava szerint kell élnünk. Krisztus feltámadásának fénye nyilatkoztatja ki az értelmét mindannak, ami körülöttünk történik, és amelynek erejében szembe tudunk nézni a mindennapi élet legkockázatosabb kihívásaival” – írta Kirill pátriárka.

Ezrek keresztsége az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok püspöki konferenciájának közlése szerint nagyszombaton ezrek csatlakoztak a katolikus egyházhoz. A dallasi egyházmegye 3000 új katolikust fogadott be, közülük hétszázan most keresztelkedtek, a többiek meg voltak ugyan keresztelve, de most lépnek teljes közösségre az egyházzal. A nyugati parton a Los Angeles-i érsekség, amely az ország legnépesebb egyházmegyéje, 2400 új taggal gyarapodott. Más egyházmegyékben 1000 és 1300 között van a csatlakozók száma (Seattle: 1161, Detroit: 1225, Cincinnati: 1049, Denver: 1102, Arlington: 1100, Washington: 1150 fő).

 A nemzetközi karitász Haitiért

Az ENSZ által rendezett tanácskozásra New Yorkba küldött levelében a nemzetközi segélyszervezet hangsúlyozza, hogy a karibi szigetország civil társadalmának részvételére épülő újjáépítési tervet kell kidolgozni. A hosszú távú újjáépítést a helyi lakosság és cégek bevonására kell alapozni. Befektetésekre van szükség a gazdasági növekedés érdekében a zöld energiapolitikába, az állattartásba, a kistermelők mezőgazdasági tevékenységébe, továbbá a környezet lepusztítása és az erdőirtás elleni küzdelembe. A Caritas felhívásában figyelmeztet a nők és a gyermekek jogainak védelmére. A legszegényebbek számára ingyenes orvosi ellátást kér a szervezet. Az igazságszolgáltatás megújítására, a korrupció kezelésére, tisztességes választásokra van szükség, hogy a tervek megvalósuljanak, és a külföldi csapatok kivonulhassanak majd, miután a haiti rendőrség képes lesz fenntartani a biztonságot, és biztosítani tudja a polgárjogokat.

Irak keresztényeinek helyzete

Irakban a Szaddam-diktatúra bukása, 2003 óta összesen kétezer keresztényt öltek meg. Ugyanezen idő alatt a korábban 1,2 milliónyi iraki kereszténynek mintegy fele elhagyta hazáját. Emil Shimoun Nona káld katolikus érsek, a 2008-ban meggyilkolt Paulos Faraj Rahho moszuli érsek utóda szerint kitervelt keresztényüldözésről van szó. Georges Casmoussa latin szertartású katolikus püspök az államtól várja a védelmet. Ha Irak nem válik mihamarabb jogállammá, az iraki kereszténység végveszélybe kerül.

A bíboros államtitkár chilei útja

Tarcisio Bertone bíboros államtitkár április 7-én egyhetes hivatalos látogatásra Chilébe utazott. Erre az adott alkalmat, hogy Chile kétszáz éve nyerte el függetlenségét. A bíboros találkozott az új államelnökkel, Sebastian Pinerával, több egyházmegye különféle csoportjaival, és részt vett a katolikus egyetem konferenciáján. A Szentatya ajándékaként egy Mária-szobrot vitt magával, amelyet a pápa áldott meg. Az ország védőasszonyaként tisztelt „Madonna del Carmen”-szobrot a következő hónapokban az ország azon vidékeire viszik, amelyeket februárban földrengés sújtott. Vele visznek egy Bibliát is, amelyet ezer hívő kézírással másolt – első mondatát XVI. Benedek pápa. A chilei államfő háláját fejezte ki XVI. Benedek pápa lelki közelségéért, a chilei egyháznak és a nemzetközi karitásznak az azonnali segítségért.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .