Európa

A pápát a királynő fogadja Skóciában, az edinburghi Holyroodhouse Palotában. A londoni Westminster Hallban a pápa fontos beszédet mond a brit társadalomhoz. Látogatást tesz Coventryben, ahol nyilvános szentmise keretében boldoggá avatja John Henry Newman bíboros, a XIX. századi teológust és nevelőt. A látogatás fontos programpontjai még a szentmise Glasgow-ban, imavirrasztás Londonban és egy nevelés témájával foglalkozó rendezvény. A Szentatya látogatást tesz az anglikán prímásnál, és együtt imádkozik az egyházak vezetőivel az anglikán Westminster apátságban.

Új szlovákiai bencés kolostor

A Zólyom melletti Sliac városban március 24-én áldotta meg Rudolf Balaz besztercebányai püspök és a lengyelországi Tyniec bencés apátja, Bernard Sawicki az új bencés kolostorépületet, ahol tíz szerzetes alkotja a perjelséget.

A cseh “arsi plébános” emlékezete

Josef Toufar cseh plébánost hatvan évvel ezelőtt kínozta és ölte meg a kommunista hatalom. Március 20-án emlékeztek meg róla a Prága közelében fekvő Cihost településen. Feltehetően a kommunisták rendezték meg 1949-ben a „cihosti csodát”, hogy felhasználják a plébános ellen.

Munkában a Medjugorje-bizottság

A Hittani Kongregáció Camillo Ruini bíboros elnökletével tavaly novemberben nemzetközi bizottságot hozott létre, amelynek feladata, hogy kivizsgálja a Medjugorjében történteket. A bizottság, amelynek tagjai bíborosok, püspökök és szakértők, zárt körű munkát végez, megkezdte munkáját – közölték március 17-én.

Franciaországi templomtámadások

Idén már huszonnégy katolikus templomot és kultikus helyet gyaláztak meg Franciaországban anarchista és sátánista feliratokkal. Más vallásokat is és korábban is érintett a jelenség. A csendőrség szerint tavaly 184 eset történt, köztük vandál temetőrombolás is.

Irgalmasrendi tartományi káptalan Bécsben

A március 22-től 26-ig tartott káptalanon az osztrák anyatartomány szerzetesein kívül a delegatúrák tagjai is jelen voltak Csehországból és Szlovákiából; a magyar rendtartományt – amely 1992 óta átmenetileg szintén idetartozik – a budai és pécsi házfőnök, Kozma Imre és Morvay Pio atya képviselte. A káptalan feladata volt a következő négy év programjának meghatározása, valamint a tartományfőnök és tanácsosainak megválasztása. A Szent Mihály Provincia négy országban 23 egészségügyi és szociális intézményt tart fenn, ebből Magyarországon Budapesten, Érden és Pécsett két kórházat, két gyógyszertárat, egy hospice-t és egy idősotthont. A Budai Irgalmasrendi Kórház 2009-ben 477 ágyon 11 567 fekvőbeteget látott el, a járóbeteg-találkozások száma 305 826 volt.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA, valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze. 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .