Európa

Európa alapvető értékai vannak veszélyben

A német püspöki konferencia elnöke, Robert Zollitsch freiburgi érsek február 2-án Aachenben, a Nagy Károly-ünnepségen mondott beszédében fogalmazta meg aggodalmát: fennáll a veszély, hogy a keresztény értékrendre épült európai értékek eltűnnek, s helyüket egy olyan társadalmi értékrend foglalja el, amely egyre inkább a gyakorlati agnoszticizmusnak és a vallások összemosásának hódol. A kereszteket eltávolítják az iskolákból és a közintézményekből, az emberi életet pusztán sejthalmaznak vagy költségtényezőnek tekintik, Európa sok politikusa véli úgy, hogy Isten nélkül is tud döntéseket hozni – fogalmazott az érsek. Márpedig aki Európára csupán mint földrajzi egységre vagy gazdasági, illetve pénzügyi unióra tekint, az „szellemi rövidlátásban” szenved. Nem lehet csodálkozni a népesedési adatok visszaesésén akkor, ha nem szorgalmazzuk a házasságok és a családok védelmét. Ha folyamatosan csak az egyén szabadságáról beszélünk, a gazdaságról és a karrierről, ha Isten dicsérete nem kap szót, akkor egyfajta „társadalmi szívinfarktus” következik be. Ezt csak a keresztény értékek felelevenítésével és egyfajta magatartásváltozással előzhetjük meg – mondta Zollitsch érsek.

Visszaélések német jezsuita iskolákban

A rendből azóta elbocsátott két jezsuita a hetvenes-nyolcvanas években berlini, hamburgi és schwarzwaldi intézetekben mintegy húsz diákot szexuálisan bántalmazott. Egy harmadik páter önmagát jelentette fel, őt papi működése alól felfüggesztették. Stefan Dartmann tartományfőnök február 2-án a rend nevében bocsánatot kért. Vatikáni részről P. Ciro Benedettini a német sajtó érdeklődésére úgy nyilatkozott, hogy „teljes mértékben támogatják a rendi intézkedéseket”. A német püspöki konferencia következő ülésén ugyancsak foglalkozik az üggyel. Zollitsch érsek, a püspöki konferencia elnöke megköszönte a tartományfőnök egyértelmű állásfoglalását, és együttérzését fejezte ki az áldozatok iránt. P. von Gemmingen ugyanakkor óvott a rend általánosító elítélésétől. Diákok ezrei végezték nagy értelmi és lelki haszonnal tanulmányaikat ugyanezekben az intézetekben. Értékelni kell a szomorú tények nyílt bevallását és a rend bocsánatkérését.

Ali Agca segít felkutatni az elrabolt lányt

Ali Agca felajánlotta, hogy segít felkutatni az 1983-ban eltűnt vatikáni állampolgárt, Emanuela Orlandit. Ezt Pietro Orlandi, az áldozat testvére jelentette be, miután találkozott a törökországi börtönbüntetésből szabadult merénylővel – tudósít az Il Messagero olasz napilap. Agca azt állította, hogy tudomása szerint a 27 évvel ezelőtt elrabolt nő (egy vatikáni alkalmazott leánya) még életben van, s Franciaországban vagy Svájcban tartják fogva. Orlandi szerint Agca szilárd meggyőződése, hogy az elrabolt nőt még ebben az évben meg fogják találni. Az Orlandi-esettel kapcsolatban különböző feltételezések fogalmazódtak meg, s több utalás történt arra is, hogy Agca is érintett volt a bűntényben. Egyértelmű bizonyítékokra azonban eddig nem bukkantak.

 Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho,
a KAP, a KNA, valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .